Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Enestam lämnar FSI-rodret i höst

Från 2015
Uppdaterad 18.09.2015 13:29.
Jan-Erik Enestam och Michael Oksanen
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Finlands Svenska Idrott kommer att få en ny ordförande i höst. Det står klart efter att minister Jan-Erik Enestam meddelat att han inte ställer upp för omval vid höstmötet den 16 november.

Enestam har lett organisationen under fem verksamhetsperioder.

En av de största utmaningarna under hans ordförandeperiod har varit organisationsförändringen föranledd av den nya idrottslagen och -förordningen som trädde i kraft i maj i år.

Representanterna för FSI samlades i förra veckan till sin andra diskussion kring temat och kunde samstämmigt enas om en gemensam framtidsstrategi.

Nu har man också tillsatt ett valberedningsutskott, som har för avsikt att inom september månad presentera ett förslag till ny ordförande.

Styrelsen för FSI har under den pågående verksamhetsperioden förutom Enestam bestått av nio andra personer.

FSI består av Finlands Svenska Gymnastikförbund FSG, Finlands Svenska Orienteringsförbund FSO, Finlands Svenska Skidförbund FSS, Svenska Finlands Idrottsförbund SFI, Svenska Finlands Sportskytteförbund SFS, Svenska Finlands skolidrottsförbund SFSI, Idrottens föreningsallians IFA och tre distrikt. FSI verkar i hela Svenskfinland och intressebevakar, ger service och erbjuder utbildning åt ca 84000 idrottare och motionärer.