Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vuokko Hovatta: Det är en ära att representera Finland

Från 2015
Uppdaterad 19.09.2015 20:20.
På resande not: Vuokko Hovatta - Spela upp på Arenan

Mest känd är Vuokko Hovatta för att ha varit en del av legendariska Ultra Bra, men hon är också en efterfrågad soloartist och skådespelare.

I höst spelar hon för första gången på svenska på Lilla Teatern i Helsingfors och nu tolkar hon eurovisionsklassiker i veckans På resande not.

- Egentligen är det inte så stor skillnad på att sjunga och att skådespela, säger Vuokko Hovatta. I båda fallen ska man tolka och presentera en historia för publiken, men för mig kom musiken först. Först när jag provade musikteater under mina år på Sibeliusakademin vaknade lusten och modet att prova mig vidare i den riktningen.

Hur var det att vara del av Ultra Bra?

- Jag har en mycket nostalgisk känsla för bandet och den tiden är full av underbara minnen. Det kändes som att vi var en stor familj som reste Finland runt tillsammans. Numer när jag reser runt i Finland väcker nästan varje plats jag besöker något minne från någon av våra turnéer.

- När man är med i en grupp har man alltid stöd av varandra. Som soloartist har man visserligen sina musiker men man står alltid där med ett större ansvar för helheten. I en grupp får man stöd av varandra, precis som när man är med i en teaterpjäs.

- Det allra bästa minnet är faktiskt när vi återförenades och gjorde en konsert till förmån för Pekka Haavistos presidentkampanj, efter en paus på tio år. Publikens mottagande av oss är något jag kommer att minnas för evigt.

Inte färre än tre gånger har Vuokko Hovatta ställt upp i de inhemska uttagningarna till Eurovision Song Contest – två gånger med Ultra Bra och en gång som soloartist. Hur gärna skulle hon vilja representera Finland?

- Finland är väldigt viktigt för mig. Det finska språket och den finska kulturen, liksom det svenska i Finland, är väldigt värdefullt. Att få representera mitt land vore en stor ära.

- De senaste åren har jag framträtt mycket utomlands, inte minst i Moskva och St Petersburg, med musik och dikter och fått ett väldigt varmt mottagande. Det känns viktigt att få ta med ett positivt budskap från Finland och få berätta om vår kultur, vår lyrik och vår musik för en internationell publik känns det alltid som en viktig insats. Att representera Finland är alltid fint.

På resande not sänds lördagar kl 21:00 på Yle Fem

Mer om ämnet på Yle Arenan