Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

En återblick till förintelsen

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2016 11:12.
Livia Fränkel, överlevare från koncentrationslägren pratar inför en stor grupp elever vid Vasa övningsskolas gymnasium.
Bildtext Livia Fränkel talar till Vasa övningsskolans högstadie- och gymnasieklassare.
Bild: Yle/Michael Frank

Det är den 9 september 2015. Livia Fränkel sitter avslappnat i stålkastarens ljus, mitt på scenen. Lugnt utblickande över publiken. Det är Vasa övningsskolans högstadie- och gymnasieklassare som sitter samlade i skolans gymnastiksal för att lyssna på henne, en av förintelsens sista kvarlevande överlevare.

Livia Fränkel, överlevare från koncentrationslägren.
Bildtext Livia Fränkel talade och eleverna lyssnade.
Bild: Yle/Michael Frank

Ni ska alla arbeta aktivt för att bekämpa all slags rasism, antisemitism och främlingsfientlighet.

Den drygt en timme långa föreläsningen inleds med en sammanfattning av nazismen. Alla i publiken sitter knäpptysta med blicken fäst på Livia, skärpt lyssnande till hennes varje ord.

Vad som sedan följer är en unik hjärtskärande historia. En historia som börjar med en kärleksfull barndom i Sighet, Transsylvanien, men som sedan slutar natten mellan den 17 och 18 maj 1944 i Auschwitz-Birkenau. Natten då Livias föräldrar blev mördade i en av gaskamrarna.

Under föreläsningen berättar Livia Fränkel inte bara om vad hon upplevt, hon berättar även om sina känslor och tankar. Trots att vi ungdomar vet ganska mycket om vad som hände under förintelsen, tror jag att många av oss har svårt att tänka sig att det är en personlig berättelse för någon. Att det är någons livshistoria. Men efter den här föreläsningen tror jag nog inte att det kommer att vara ett problem för någon av oss som satt i publiken.

– Jag är nu bland de sista som ännu orkar berätta, och därför är det så oerhört viktigt att jag når så många ungdomar som möjligt. För att ni ska höra historien, ni ska inte glömma den, ni ska föra den vidare till era barn och barnbarn. Ni ska alla arbeta aktivt för att bekämpa all slags rasism, antisemitism och främlingsfientlighet. Ni ska försöka lägga grunden för ett bättre samhälle för kommande generationer genom att visa civilkurage och inte vända bort blicken utan reagera på orättvisorna och jobba för ett bättre samhälle, sade Livia Fränkel.

Några frågor efter föreläsningen

Vad tänker du om den nuvarande flyktingsituationen?

– Jag tycker att det är alldeles förskräckligt det som händer nu. Jag kan bara hoppas att dessa stackars flyktingar får en fristad någonstans. Jag lider väldigt med dem. Jag tycker att folk ska hjälpa till, om de bara kan och har möjlighet att hjälpa.

Vad skulle du vilja säga åt oss ungdomar?

– Ni ska inte vara likgiltiga, ni ska visa civilkurage och verkligen reagera när ni ser allt det hemska som händer runt om i världen. Det kan vara en lärdom för er framöver.

Inez Harkkila, Emma Ekström och Emily Blom, Vasa övningsskolas gymnasium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.