Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Övis inleder Yle Nyhetskolans rapportering

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2016 11:13.
Elever i Vasa övningsskolas gymnasium som är med i Yle Nyhetsskolan.
Bildtext Det här gänget vid Vasa övningsskolas gymnasium har jobbat med egna nyheter inom Yle Nyhetsskolan.
Bild: Yle/Kristina Skjäl

Höstens första nyheter stod Yle Nyhetsskolans unga reportrar vid Vasa övningsskola för. Spännande att arbeta så här på riktigt, säger modersmålsläraren Kristina Skjäl.

Bland de runt 200 elever som deltar i Yle Nyhetsskolan i höst är finns en del av dem i Vasa övningsskolas gymnasium. De har jobbat med projektet under en kurs i modersmål och litteratur och publicerar nu bland annat en intervju med Livia Fränkel, överlevare från koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau.

Elever i Vasa övningsskolas gymnasium som är med i Yle Nyhetsskolan.
Bildtext Emily Blom och Inez Harkkila.
Bild: Yle/Kristina Skjäl

Eleverna upplever att det har varit utmanande att hitta rätt ton i nyhetstexterna. Emily Blom och Inez Harkkilaoch som har intervjuat Fränkel säger att de upplevde att de måste få visa sina känslor i texten.

I början av nästa vecka publiceras fler av öviselevernas nyheter, bland annat om ungdomars cafévanor i Vasa och det faktum att många träffas över en (lite för dyr) kopp kaffe.

Under hösten kommer Yle Nyhetsskolan att publicera nyheter, gjorda av skolelever som deltar i projektet. Läs mer om vilka skolor som är med och hur ni kan delta.