Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musik och Talang lockar unga musiker

Från 2015
Uppdaterad 19.09.2015 09:23.
Bröderna Adam och Joel Rönn från Nykarleby deltar i årets Musik och Talang.
Bildtext Bröderna Adam och Joel Rönn från Nykarleby deltar i årets Musik och Talang.
Bild: Yle/Patrick Sjöholm

Då musikkongressen Musik och Talang inleddes i Vasa på fredagen satt många unga musiker i publiken för att ta del av låtskrivaren Thomas G:sons föreläsning.

Evenemanget ordnas för femte gången och en av grundtankarna till kongressen är att deltagarna får möjlighet att knyta kontakter.

Det är just av den här orsaken som bröderna Adam och Joel Rönn från Nykarleby valde att delta i den två dagar långa musikkongressen.

Anna-Stina Jungerstam, eller Nightbird som hennes artistnamn, är albumaktuell. Hennes debutskiva kommer ut i november.
Bildtext Anna-Stina Jungerstam, eller Nightbird som hennes artistnamn, är albumaktuell. Hennes debutskiva kommer ut i november.
Bild: Yle/Patrick Sjöholm

- Årets utbud är verkligen bra och jag ser fram emot många av gästföreläsningarna. Här rör sig massor med branschfolk så det är ett fint tillfälle att knyta nya kontakter, säger Adam som är rappare och trummis.

En av fredagens föreläsningar på musikkongressen Musik och Talang.
Bildtext En av fredagens föreläsningar på musikkongressen Musik och Talang.
Bild: Yle/Patrick Sjöholm

Han får medhåll av Joel som ger tummen upp för de många föreläsarna från Sverige. Musikbranschen i Sverige har ett helt annat go än här hemma och det finns mycket vi kan lära oss av dem, säger Joel Rönn som basist.

Inspiration för låtskrivande

Med på Musik och Talang finns också Lovisa Back från Jakobstad och Melina Forsström från Kristinestad. De studerar båda musik vid Yrkesakademin i Jakobstad. För dem är musikkongressen en inspirationskälla.

- Jag är här för att lära mig mera om låtskrivande och hur det går till. Lite nu som då skriver jag egen musik, men jag vill få lite inspiration genom att delta på Musik och Talang, säger Forsström.

Totalt deltar 250 personer i årets Musik och Talang. Här är deltar några i föreläsningen som handlade om musikjournalstik.
Bildtext Totalt deltar 250 personer i årets Musik och Talang. Här är deltar några i föreläsningen som handlade om musikjournalstik.
Bild: Yle/Patrick Sjöholm

Mycket av innehållet under musikkongressen berör popgenren, men det är inget hinder för Lovisa Back som har klassisk piano som sin inriktning.

- Det mesta som sägs här går ändå att ta till sig även om jag spelar klassisk musik. Du måste nästan vara mångsidig för att klara dig som musiker i dag så här finns mycket nyttigt att hämta för mig, säger Back.

Liten kongress med nyttigt innehåll

Albumaktuella Nightbird, eller Anna-Stina Jungerstam från Vasa, deltar också i Musik och Talang, hon lockades av kongressens intressanta utbud och de aktuella ämnena som tas upp under föreläsningarna.

- Kongressen har en passlig storlek, vilket gör att det är lätt att ställa frågor till föreläsarna. De har ofta kunskap om sådant som man som musiker och låtskrivare uppskattar att lära sig, säger Jungerstam som släpper sitt debutalbum 20:e november.

På lördag fortsätter Musik och Talang med föreläsningar och uppträdanden. Här är några av lördagens programpunkter:

10.00 Humor och musik – en vinnande combo? Medverkande: Mikko ”Setä Tamu” Tamminen och KAJ.
14.00 Musikvideo – mer än bara en video? Medverkande: Emil Sallinen och FELIN.
16.30 Spot on: Loreen

Svenska artisten Loreen uppträder på Ritz i Vasa klockan 20.00. Senare under kvällen blir det också bland annat Metal-kväll på Brödfabriken med start klockan 23.00.