Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finland har fortfarande toppbetyg i kreditvärdighet

Från 2015
Uppdaterad 19.09.2015 14:39.
Kreditvärderingsinstitutet Fitch
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Kreditvärderingsinstitutet Fitch ändrar inte klassificeringen för Finland utan håller kvar betyget AAA. Det är högsta möjliga betyg för Finlands kreditvärdighet.

Men framtidsutsikterna ser negativa ut för Finland, anser Fitch. Fitch räknar med en ekonomisk tillväxt på 0,3 procent i år och en procent nästa år. Tidigare den här veckan kom Internationella valutafonden med en liknande prognos för den finländska ekonomin.

"Vi ligger inte längre på AAA-nivå"

Fitch ser ändå positivare på Finlands ekonomi är chefsekonomen Jan von Gerich på Nordea.

- Den finska situationen har förvärrats i den mån att vi inte längre ligger på AAA-nivå. Kreditvärderingsinstituten släpar efter. En av de tre stora, Standard & Poor's, har redan sänkt sitt betyg och de andra kunde också följa efter.

Betygen påverkar räntan på Finlands statsskuld.

De ekonomiska utsikterna är dystra, säger von Gerich och han tror att det blir svårt för regeringen att klubba igenom reformer.

Målar rapporten upp en alltför positiv bild av Finlands läge?

- Den visar att det åtminstone finns någon som tror att den finska ekonomin kan börja återhämta sig snabbare, säger von Gerich.

Chefsekonom Reijo Heiskanen på OP betonar i sin tur att kreditvärderingsinstituten Fitch, Moody's och S&P i första hand följer med statsfinanserna, inte realekonomin. S&P som sänkte kreditbetyget för Finland i fjol följer en strängare skala än de övriga, säger Heiskanen. Av de tre stora instituten är Fitch det minsta och det institut som brukar ha de mest positiva bedömningana.

De senaste signalerna om ekonomin är litet positiva, säger Heiskanen. Statsskulden är fortfarande förhållandevis låg, och regeringen har beslutat om nedskärningar.

- Det kom inte som en stor överraskning att de inte sänkte kreditbetyget eftersom den ekonomiska situationen ser litet bättre ut nu än i augusti. Till exempel IMF bedömer att den finska ekonomin växer nästa år och litet också i år, säger Heiskanen.

Snart liknande räntor som Frankrike

Nu är risken den långsamma tillväxten, inte räntekostnaderna, menar Heiskanen.

Jan von Gerich ser annorlunda på saken.

- Jag ser nog en risk och marknaden reagerar litet snabbare än instituten. Jag ser att det nuvarande spåret betyder att Finland om några år betalar liknande räntor som Frankrike, säger von Gerich.

Moody´s bedömning i somras var också AAA, medan Standard & Poor´s gav betyget AA+, vilket är nästbäst.