Hoppa till huvudinnehåll

Fart på Finland

"Det måste bli lättare att säga upp folk"

Från 2015
Uppdaterad 19.09.2015 18:47.
Yle Debatt: Fart på Finland - Spela upp på Arenan

Det borde vara lättare att säga upp folk. Det kan vara svårt att bli av med besvärlig personal.

- Om man har gjort en felrekrytering så kan det bli väldigt kostsamt, säger Heidi Schauman, ekonom vid Nordea. Det är väldigt svårt att bli av med den här människan i Finland. Det här är ett problem för småföretag i synnerhet.

Heidi Schauman och Ralf Sund, ekonom vid STTK, kommenterade i Svenska Yles webbstudio läsarnas förslag på hur vi skall få Finland på fötter.

Utnyttja existerande flexibilitet

Ralf Sund förvånade sig över att många företag inte utnyttjar den flexibilitet på arbetsmarknaden som de facto redan finns.

- Det finns redan nu en massa möjligheter. Varför använder man dem inte? Företagen skriker ofta efter mera flexibilitet. De har möjligheterna men utnyttar dem inte. Det förvånar oss, säger Sund

- Om vi talar om flexibilitet så har Finland ändå något som är unikt, nämligen permitteringssystemet, säger Schauman. Det ger flexibilitet för företag som har ekonomiska problem.

50+ männen måste ut i arbetslivet

Ekonomera är ense om att det stora problemet i Finland är sysselsättningsgraden.

- Vi måste få upp vår sysselsättning till samma sifforor som i de övriga nordiska länderna. De är på en helt annan nivå, säger Schauman. Äldre mäns sysselsättning är 20% lägre i Finland jämfört med Sverige.

I projektetFart på Finland bad vi om läsarnas förslag till hur vi skall få ekonomins hjul att snurra. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund har tagit en närmare titt på läsarnas förslag.