Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle i Torneå: Människomur vid gränsen

Uppdaterad 19.09.2015 19:22.

Ett hundratal personer samlades på lördagen vid middagstid i Torneå för att protestera mot immigrationen. Yle Nyheters Jessica Stolzmann rapporterar att det var många Finlandsflaggor och folk i alla åldrar på plats.

Demonstration mot flyktingar i Torneå.

Strax före klockan 13 bildade deltagarna en människomur på den finska sidan av gränsen mellan Sverige och Finland. Aktionen var närmast en symbolisk handling.

Demonstration mot flyktingar i Torneå.

- Vi motsätter oss att så många asylsökande kommer till Finland. De har kommit genom massa trygga europeiska länder före de nådde Finland och de borde ha stannat där, sade ett medelålders par som gärna är anonymt till Yle Nyheter under demonstrationen.

- Vi har bara sett män, inte några familjer. De är välfärdsflyktingar och därför protesterar vi, sade mannen.

Kvinnan föreslog att Finland hellre ska ta in flyktingar från de flyktingläger som finns i världen.

Demonstration mot flyktingar i Torneå.

Hundratals flyktingar per dag

Polisen på plats uppgav att det var några Torneåbor som sammankallat demonstrationen. Just nu anländer det flera hundra flyktingar per dag till Torneå.

Två femtonåriga pojkar med lejonsmycke runt halsen sade under demonstrationen att de vill att Finland stänger gränsen.

Demonstration mot flyktingar i Torneå.

- Det är inte bra att det kommer så många utlänningar utan identitetshandlingar över gränsen, sade de och menade att de har hört om våld på olika håll i Finland.

Inrikesminister Orpo: Alla ansökningar ska behandlas snabbt

Inrikesministeriet uppgav på lördagen att från och med nu ska alla flyktingar registreras i Torneå före de får åka vidare till andra orter i landet. En ny flyktingenhet öppnas i Torneå på tisdag.

Inrikesminister Petteri Orpo (Saml) säger att den strängare hållningen innebär att alla utlänningar som olagligt kommer in i landet inte kan fortsätta sin resa före deras ärende behandlats. Det handlar inte om att gränskontrollen ska återinföras.

Orpo säger också att det är polisen som har huvudansvaret i frågan.

Polisen kommer härefter att genast vid gränsen ta kontakt med alla som söker asyl. Asylsökandena kommer också att inkvarteras och deras asylansökan kommer därefter att behandlas i rask takt. Om den sökande inte har förutsättningarna för asyl kan hen avvisas.

- Det handlar i första hand om att vi måste få situationen under kontroll. Det här är sättet.

Ministern säger också att vi inte i Finland kan ha ett läge där hundratals personer rör sig hur som helst.

Demonstration mot flyktingar i Torneå.
Demonstration mot flyktingar i Torneå.

Irakier som Jessica Stolzmann träffade i Torneå säger att de skrämdes av demonstrationen. De irakier som syns på bilden nedan väntade på lördagen på buss som skulle ta dem till Malmö.

Irakier väntar på buss till Malmö i Torneå.