Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ingen värme - ingen toalett för flyktingar vid Åbos polisstation

Från 2015
Uppdaterad 19.09.2015 14:45.
Ett gäng asylsökande utanför polisstationen i Åbo.
Bildtext Utanför polisstationen i Åbo.
Bild: Yle/Maria Nylund

Fler och fler asylsökande tar sig till polisstationen i Åbo för att registrera sig. Idag lördag är dörrarna till polisstationen helt låsta och det betyder att de asylsökande blir tvungna att vänta utanför.

Det betyder också att det inte finns möjlighet för flyktingarna att besöka toaletten.

Frivilliga försöker göra lång väntan dräglig

Tack vare frivilliga Åbobor som fortsätter att dejourera utanför polisstationen tillsammans med de asylsökande har flyktingarna trots allt tillgång till vatten och mat. De frivilliga har köpt vatten och mat för egna pengar och försöker se till att alla får något till livs.

Bland de asylsökande som idag väntar utanför polisstationen finns också en mamma med sina två barn. Barnen är sex och tio år gamla. Familjen lämnade Irak i början av augusti och på lördag morgon anlände de till Åbo. Barnen fryser lite, trots att det är förhållandevis varmt, 17 grader. Efter några timmars väntan får barnen varsin vadderad jacka som de kan värma sig med, igen tack vare frivilliginsatser.

Man hoppas på besked

Liksom tidigare dagar är stämningen lugn utanför polisstationen, men den låsta dörren in till polisstationen öppnas mycket sällan. De flesta förstår att de inte kommer att kunna genomföra sin registrering idag, men hoppas på att få någon form av papper som intygar att de har försökt registrera sig och de hoppas få någon form av besked om när de ska besöka polisstationen på nytt, för att då kunna genomföra sin registrering.

En del oroar sig också för var de ska sova i natt, kommer någon att hjälpa dem? Informationen mellan myndigheter och de asylsökande är mycket knapp.