Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kroatien och Ungern i ordkrig om flyktingar

Från 2015
Uppdaterad 19.09.2015 15:34.
Flykting sover på järnvägsspår i Kroatien.
Bildtext Flykting sover på järnvägsspår i Kroatien.
Bild: EPA/ANTONIO BAT

Kroatiens premiärminister Zoran Milanović säger att Kroatien kommer att fortsätta styra flyktingarna mot den ungerska gränsen och på så sätt tvinga Ungern att ta emot dem. Ungern anser att Kroatien sviker både Ungern och EU.

Över 20 000 asylsökande har kommit till Kroatien sedan onsdagen då Ungern stängde sin gräns mot Serbien.

- Det finns ingen överenskommelse med Ungern, men vi har på ett sätt tvingat dem att ta emot flyktingar genom att skicka dem till gränsen, sade Kroatiens premiärminister Zoran Milanović på lördagen. Och vi kommer att fortsätta göra det. Kroatien kommer inte att bli Europas flyktingcentral, tillade han.

Ungern har nu satt upp ett taggtrådsstängsel också vid gränsen mot Kroatien för att stoppa strömmen av asylsökande. Ändå har man tvingats släppa tusentals flyktingar över gränsen.

Gränser kan inte stängas utan att döda

Milanović avfärdade Ungerns försök att stoppa flyktingströmmen med stängsel.

- Gränser kan stängas bara med brutalt våld och det medför dödande, sade Milanović.

Ungern rasar över den fortsatta flyktingströmmen från Kroatien. Enligt det ungerska utrikesministeriet har Ungerns utrikesminister ringt och frågat sin kroatiske kollega varför Kroatien skickar "tusentals oregistrerade invandrare" till den ungerska gränsen "totalt i strid med europeisk lag".

Den ungerska regeringens talesman Zoltan Kovacs sade på lördag eftermiddag att Kroatien har svikit både Ungern och EU genom att låta bli att försvara EU:s yttre gränser. Enligt en annan regeringskälla skickade Kroatien ungefär 8 000 asylsökande till den ungerska gränsen under fredagen och tillströmningen fortsätter.