”Dom kallar oss handikappade”

Vad betyder det att vara handikappad? Hurudant är de handikappades liv i förhållande till dem som kallar sig normala?
I den tio-delade realityserien Dom kallar oss handikappade reser den svensk-syriska reportern Peter Al Fakir runt i Svenskfinland för att försöka få svar på dessa frågor. I varje avsnitt träffar han en ny person med en funktionsnedsättning.
- Först tänkte jag att jag inte vet något om det här ämnet, att jag inte har en naturlig ingång i det men samtidigt så var det i sig en orsak till att jag kände att jag ville göra det här.
Minerad mark
Det blir lätt fel då man talar om människor med funktionsnedsättningar. Kände du dig inte rädd?
- Som programledare är det minerad mark för det känns som att hur man än gör blir det lätt fel i de här sammanhangen. Det kan bli ytligt, man lyfter fram det som fenomen och objektifierar människorna och låter inte deras personligheter, liv och erfarenheter komma fram.
- Eftersom min pappa är från Syrien och jag har ett stort svart skägg är jag van vid att folk behandlar mig lite annorlunda, jag tog med mig känslan av utanförskap då jag träffade dessa människor. Det är ju såklart fråga om en annan problematik men den ger ändå en liten ingång i ämnet.
Hörselskadad sedan födseln
En av medverkarna är den hörselskadade trebarnspappan Niklas Wenman. Niklas är gift med Lena som också är hörselskadad och tillsammans har de tre normalt hörande barn.
- Då jag föddes hade jag navelsträngen fem varv runt halsen och var helt blå. Jag kunde ha dött eller fått en hjärnskada men jag har istället gravt nedsatt hörsel.
Niklas fick sin diagnos som hörselskadad då han var tre år gammal. Hans första hörapparat bestod av två stora lådor som hängde över axlarna och som enligt Niklas såg ut som ett par fyrkantiga bröst. Idag lever han ett betydligt drägligare liv tack vare ett inopererat implantat och en knappt märkbar hörapparat.
- På 70-talet visste man ju inte så mycket om det här, det var egentligen först då jag aldrig lärde mig tala som man började undersöka saken. Viss vårdpersonal påstod t.o.m. att jag var dåligt uppfostrad då jag inte sa något, att bara föräldrarna satte pli på mig så skulle det nog ordna sig med talet.
Olympisk mästare i judo
En annan medverkande i Dom kallar oss handikappade är den synskadade judomästaren Jani Kallunki. Jani har satsat på idrott i hela sitt liv och vunnit så gott som allt man kan tänka sig, bl.a. EM- VM- och OS-guld.
- Jag är såklart glad över mina prestationer trots att jag p.g.a. ett diskbrott i nacken hamnat lägga elitidrotten på hyllan. Jag hade som mål att vinna paralympiskt guld i Rio men tyvärr gick det inte som i Strömsö.
"Aaah, du är handikappad, det där med att vinna paralympisk medalj, det är ingen stor grej.” - Jani Kallunki
Framgångsrika idrottsmän hyllas vanligtvis till skyarna men trots det är det inte så många som känner till Janis namn. Om han som ”normal” idrottsman vunnit åtta medaljer från internationella tävlingar skulle antagligen alla veta vem han är. Känns det orättvist?
- Ibland hör jag att ”Aaah, du är handikappad, det där med att vinna paralympisk medalj, det är ingen stor grej.” Visst har det blivit mycket bättre men det finns mycket ännu att göra.
- Skulle jag i egenskap av ”vanlig” elitidrottare ha vunnit åtta medaljer från stora tävlingar skulle jag antagligen ha bott i ett stort hus på en gåvotomt, haft lättare att få sponsorer osv. Förhoppningsvis får handikappade i framtiden samma typ av uppskattning som s.k. vanliga elitidrottare.
Reaktioner i vardagen
Som handikappad stöter man på olika reaktioner och även fördomar, lite beroende på vem man möter. Niklas berättar att folk ofta undrar vad det är för fel på honom då han börjar tala medan Janis vänner berättar att hans vita käpp får folk att glo.
- Jag ser ju inte dessa reaktioner så det gör ju det enklare för mig att strunta i dem. Det trista är att jag missar om någon försöker få ögonkontakt med mig och vissa kan tro att jag är högfärdig då de tror att jag ignorerar dem.
- Jag stöter i min tur på det att folk tror att jag flörtar med dem eftersom jag läser en stor del på läppar. Det känns pinsamt ibland då någon missförstår mina intensiva blickar.
"Alla har vi vårt kors att bära"
I den tiodelade TV-serien träffar Peter förutom Jani och Niklas även andra människor med olika typer av funktionsnedsättningar, allt från Aspergers syndrom, Downs syndrom, rullstolsbundna och CP-skadade.
"Vi är ju normala personer, vi har bara någon typ av handikapp som gör vissa saker svårare för oss men än sen då?"
- Jag har lärt mig mycket om hur man ska behandla människor med funktionsnedsättningar. Vissa vill inte alls bli särbehandlade medan andra förväntar sig en viss extra hänsyn. Det har öppnat upp en ny värld för mig, hur man ser på omgivningen med en funktionsnedsättning.
Hur önskar då Jani och Niklas bli bemötta av omvärlden?
- Helt på samma sätt som alla andra. Men om man ser att någon behöver hjälp kan man gärna fråga om man kan assistera. Vi är ju normala personer, vi har bara någon typ av handikapp som gör vissa saker svårare för oss men än sen då? Alla har vi vårt kors att bära, handikappade eller ej.
I serien Dom kallar oss handikappade medverkar i följande ordning: Ann-Christine "Anki" Ullnér (Åbo), Karl-Mikael Grimm (Helsingfors), Nikolaj Andersson (Mariehamn), Midiya Zahir-Hatam (Ekenäs), Erik Weyand (Mariehamn), Ali Gardberg (Vanda), Jani Kallunki (Vanda), Elin Wikström (Närpes), Niklas Wenman (Helsingfors) och Victoria Webster (Helsingfors).
Dom kallar oss handikappade kan ses på söndagar på Yle Fem fr o m den 27 september kl.18.30 på Yle Fem, men också på Arenan.