Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påven fick varmt välkomnande på Kuba

Från 2015
Uppdaterad 20.09.2015 20:35.
Yle Nyheter TV-nytt: Påven anlände till Kuba sent på lördagen och mottogs av jublande folkmassor. - Spela upp på Arenan

Tiotusentals kubaner hade samlats på gatorna i Havanna då påve Franciskus inledde sitt första besök på Kuba på lördagskvällen. I sitt första tal på kubansk mark uppmanade han Kuba och USA att gå vidare med den försoningsprocess som nu inletts.

Påvens besök på Kuba inleddes stormigt med en vindpust som slet med sig påvehättan då påven klev av Alitalias plan på flygplatsen José Marti utanför huvudstaden Havanna. Påve Franciskus tog incidenten med ro och lät sig välkomnas av president Raúl Castro och kardinal Jaime Ortega.

Påven Franciskus blev av med sin kalott när han steg av planet i Kuba.
Bildtext Påven blev av med sin kalott när han steg av planet i Kuba.
Bild: EPA/TONY GENTILE / POOL

Påve Franciskus spelade själv en avgörande roll i de hemliga förhandlingarna i fjol som ledde till att USA och Kuba nu har återupptagit de diplomatiska relationerna. I sitt första tal på kubansk mark uppmanade han till fortsatt försoning.

- Jag uppmanar politiska ledare att fortsätta på denna bana och att ta vara på alla dess potentialer ... som exempel på försoning för hela världen, sade påven.

Söndagens mässa blir höjdpunkten

På söndagen höll påve Franciskus en mässa inför hundratusentals kubaner på revolutionstorget i Havanna.

I sitt tal betonade påven att människan ska tjäna andra, inte bli betjänad av andra.

Han syftade inte direkt på det politiska läget, eller på relationerna mellan USA och Kuba i sitt tal.

Efter mässan följde ett officiellt möte med president Raúl Castro och det är möjligt att påven också träffar Castros storebror Fidel under söndagens lopp.

Påve Franciskus håller mässa i Havanna, Kuba 20.9.2015.
Bild: EPA/Alejandro Ernesto

Påve Franciskus är populär på Kuba och i Latinamerika överlag. Dels på grund av sitt latinamerikanska ursprung och dels för att han är mindre konservativ än sina föregångare.

Påvens nyckelroll i försoningsprocessen mellan Kuba och USA ger honom extra popularitet just på Kuba. Processen har hittills - bland annat - lett till fångutbyte och att USA öppnat en ambassad i Havanna, att amerikanska turister kan resa till ön betydligt lättare än tidigare och skicka pengar till sina släktingar där.

Det amerikanska handelsembargot är inte ännu hävt, men en del handelstransaktioner har ändå underlättats.

Efter besöket på Kuba reser påven vidare till USA.