Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä: Snart fattar kommissionen beslut för Finland

Från 2015
Uppdaterad 23.09.2015 09:05.
Juha Sipilä
Bild: Yle

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att Finland nu skuldsätter sig i sådan takt att EU-kommissionen snart måste träda in och berätta hur Finlands ekonomi fås på fötter. Sipilä deltog på söndagen i Statsministerns frågetimme på Yle Radio Suomi.

Statsministern säger också att det på en och en halv vecka går att hitta en lösning för hur det går att spara pengar på arbetsmarknaden, om bara arbetsmarknadsparterna så vill.

Sipilä säger att problemet inte är den skuld som Finland redan har utan den takt med vilken landet får mera skuld.

- Vi har under sju år skuldsatt oss med en takt på nästan en miljon euro per timme. Det är fortare än något annat EU-land. Vi skuldsätter oss redan fortare än Grekland, sade Sipilä under frågetimmen och tillade att det snart blir aktuellt med att kommissionen går in och beslutar vilka nedskärningar som ska göras.

Sipilä anser att den stora protesten i fredags var befogad men han vill nu att arbetsmarknadsparterna kommer med lösningar.

- Det ligger helt i arbetsmarknadsorganisationernas händer att göra paketet mer rättvist, sade Sipilä och menade att den en och en halv vecka som getts för att hitta lösningarna räcker till.

Länderna följer inte överenskommelsen

Sipilä kritiserar också EU:s hantering av asylsökande.

EU har reagerat långsamt och länderna har inte följt överenskommelsen från i somras om att övervaka de yttre gränserna och skapa så kallade hotspots där asylsökandenas identitet kontrolleras, sade Sipilä på frågetimmen.

Sipilä säger att det är fel att asylsökandena inte lämnar in sin ansökan i det första EU-land de kommer till.

- Hela kedjan läcker.

Värst är läget i Ungern och Tyskland, som mottagit upp till 10 000 asylsökande per dag.

Sipilä spår att frågan kommer att få stämningen att hetta till under EU-toppmötet på onsdag.

- Här i Finland får vi inte hamna i en situation där oregistrerade personer vistas olagligt i landet och därför har vi skärpt gränskontrollen, sa Sipilä, som också menade att vi först måste lösa den akuta krisen i Europa och sedan kan ta itu med att lösa problemen som orsakar flyktingströmmen.