Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland och Tammerfors får friidrottens junior-VM 2018?

Från 2015
Uppdaterad 24.09.2015 01:39.
Programmet är inte längre tillgängligt

För första gången. Junior-VM i friidrott i Norden. I Finland, i Tammerfors, år 2018. Det är faktiskt fullt möjligt. Tammerfors är en stark kandidat.

Tammerfors finns med på slutrakan och enligt Yle Sportens uppgifter ligger man mycket bra till. Motkandidater är Ottawa i Kanada och Auckland på Nya Zeeland. Staden vid Tammerkoski fors arrangerade junior-EM år 2003 och U23-EM år 2013.

Tack vare de mästerskapen är stadens renommé ute i friidrottsvärlden som arrangör av så här stora evenemang minst sagt god. Värdskapet slås fast av IAAF i slutet av november.

Tammerfors ska jobba hårt

Något VM för juniorer har inte tidigare placerats i Norden av det internationella friidrottsförbundet. Helsingfors har arrangerat stora VM åren 1983 och 2005. Göteborg hade VM år 1995. De nordiska länderna ser naturligtvis Tammerfors som ett mycket lyckat eventuellt val.

Staden Tammerfors jobbar numera väldigt aktivt för att få stora evenemang. Stadens projektchef Perttu Pesä säger till Yle Sporten att JVM är någonting man kommer att slita intensivt och hårt för ända in i det sista. Pesä är ansvarig för evenemangssidan i staden ifråga om såväl idrott som annan kultur.

Finlands och Tammerfors chanser att få det här mästerskapet med 200 deltagande länder lär inte heller försvagas av att Antti Pihlakoski sitter i IAAF:s nya styrelse. Pihlakoski har hittills fått enbart positiva signaler från olika håll.

Nordamerika senast

Junior-VM (U20) i friidrott arrangeras vartannat år. Nordamerika hade det senaste arrangemanget, i Eugene i USA ifjol. Kanada har haft två arrangemang, i Sudbury år 1988 och i Moncton så sent som år 2010.

I Europa, som i praktiken haft vartannat JVM, begav det sig senast år 2012, i Barcelona i Spanien. Nästa år arrangeras junior-VM i ryska Kazan, som ju också ligger i Europa - och det kan vara hälsosamt att se frågan också från den sidan. Saken är nog inte klar ännu.

Oceanien har haft ett junior-VM, i Sydney år 1996. Nya Zeeland har inte arrangerat VM i friidrott av något slag.

U18-VM senast i Sydamerika

U18-VM, som funnits på programmet vartannat år sedan 1999, har i huvudsak haft europeiska arrangörsländer. Men senast, i år, hade U18-mästerskapen placerats i Sydamerika, i Cali i Colombia. Och även år 2017 går U18-VM långt från Europa, i Nairobi i Kenya.

Mycket talar alltså för Tammerfors, och en del talar kanske emot. Är alltså Auckland huvudmotståndare? Kanske det, eftersom också Eugene i USA nyss fick stora VM år 2021.

En idealisk JVM-stad

I Tammerfors skulle IAAF för en gångs skull ha ett tryggt arrangemang i en riktig nordeuropeisk sommarstad med en mängd hotell på promenadavstånd från arenan. Och framförallt med arenan, Ratina, så mitt inne i centrum som man bara kan tänka sig.

Fina årskullar hinner med

De yngsta årskullarna i den nu så aktuella nya supergenerationen i Finland och grannländerna kommer år 2018 att vara 18- och 19-åringar. I sin bästa JVM-ålder. Löften som Viivi Lehikoinen, Saga Andersson och Lauri Tuomilehto. För att nämna tre av många.

I somras hade junior-EM en nordisk arrangör, Eskilstuna i Sverige. Särskilt dagens nordiska 17-18-åringar visade vilken potential de har. Sportmagasinets EM-reportage från Eskilstuna kan ses på Arenan i 30 dagar.

Mer om ämnet på Yle Arenan