Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påven träffade Fidel Castro

Från 2015
Uppdaterad 21.09.2015 11:16.
Yle Nyheter TV-nytt: Påven träffar vanliga kubaner samt Fidel Castro - Spela upp på Arenan

Påven Franciskus träffade på söndag kväll Kubas tidigare ledare Fidel Castro, efter att påven samlat tiotusentals kubaner för en mässa på Revolutionstorget i Kubas huvudstad Havanna. Vatikanens talesman beskrev mötet mellan påven och Castro som mycket avslappnat och vänskapligt.

Påven Franciskus och 89-årige Fidel Castro träffades i ungefär 40 minuter hemma hos Castro i sällskap av Castros hustru Dalia Soto del Valle och andra familjemedlemmar. De två herrarna ska ha diskuterat världspolitik och religion.

Påven och Castro utbytte bokgåvor. Påven gav Castro bland annat en bok skriven av jesuitprästen Armando Llorento som var Castros lärare för över 70 år sen, men som tvingades i landsflykt efter Castros maktövertagande år 1959.

Krucifix av åror

Castro, i sin tur, gav påven boken "Fidel och religionen" från 1985. En intervjubok som anses ha brutit ned tabut kring diskussioner om religion. Kuba var då officiellt ateistiskt. Hållningen till religionen har gradvis mjuknat i Kuba sedan dess. Men bara tio procent av kubanerna uppskattas vara praktiserande katoliker.

Efter mötet med Fidel Castro hade påven ett officiellt möte med Fidels bror, president Raúl Castro. En av den ateistiske presidentens gåvor till påven beskrivs som överraskande av nyhetsbyrån Reuters. Det var ett krucifix i naturlig storlek, skulpterat av en kubansk konstnär som använt bland annat åror och fiskenät för sin skulptur.

Dissidenter stuvades undan

Kubanska oliktänkande har uppgett att 30-40 dissidenter gripits för att se till att de inte dyker upp vid påvens olika programpunkter.

Under mässan på Revolutionstorget på söndagen greps åtminstone två män och en kvinna då de försökte ropa slagord och dela ut flygblad.

Två kända kubanska oliktänkande, Marta Beatriz Roque och Miriam Leiva uppgav att de hade fått Vatikanens inbjudan till söndagens mässa, men att de greps då de var på väg till mässan.

Vatikanens talesman bekräftade att en del kubanska dissidenter hade blivit inbjudna till olika programpunkter på söndagen, men att de inte dykt upp.

Påven är populär

Påven Franciskus spelade själv en avgörande roll i de hemliga förhandlingarna i fjol som ledde till att USA och Kuba nu har återupptagit de diplomatiska relationerna.

Påven Franciskus är populär på Kuba och i Latinamerika överlag. Dels på grund av sitt latinamerikanska ursprung och dels för att han är mindre konservativ än sina föregångare.

Försoningsprocessen mellan USA och Kuba har hittills - bland annat - lett till fångutbyte och att USA öppnat en ambassad i Havanna, att amerikanska turister kan resa till ön betydligt lättare än tidigare och skicka pengar till sina släktingar där.

Det amerikanska handelsembargot är inte ännu hävt, men en del handelstransaktioner har ändå underlättats.

På måndagen och tisdagen ska påven besöka städerna Holguin och Santiago. På tisdag kväll reser han vidare till Washington.

Diskussion om artikeln