Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaos i krisklubben – succétränaren lämnar skeppet

Från 2015
Uppdaterad 21.09.2015 08:57.
Lucien Favre går mot bänken under en Bundesligamatch.
Bildtext Lucien Favre är älskad i Mönchengladbach – trots den senaste tidens motgångar.
Bild: EPA

Lucien Favre tog Borussia Mönchengladbach från botten av Bundesliga till Champions League. Nu lämnar han klubben efter den usla säsongsinledningen. Vi är chockade, säger klubbens vice ordförande.

Efter fem raka förluster i Bundesliga och målskillnaden 2–12 ger Lucien Favre upp. Under natten till måndag blev det klart att den schweiziske tränaren lämnar Mönchengladbach.

– Tiden är kommen och det bästa för klubben och laget är förändring. Jag känner inte mer att jag är den perfekta tränaren för Borussia Mönchegladbach, skriver Favre i pressmeddelande.

Tvingade igenom beslutet

Klubben står inte alls bakom Favres beslut. Mönchengladbach säger att Favre gick ut med beslutet till media efter att klubben avslagit hans avsked.

– Vi är totalt chockade, säger Mönchengladbachs vice ordförande Rainer Bohnhof till tyska SID, enligt Fifa.

Klubben utvecklar resonemanget på sin webbplats.

– Vi hoppades på att överkomma svårigheterna tillsammans. Hans beslut att gå ut med uppiften har gett upphov till en situation som skadar klubben, säger sportchefen Max Eberl.

– Vi jobbade tillsammans under fyra och en halv underbart framgångsrika år. Det är ledsamt att samarbetet slutar så här, säger Mönchengladbachs president Rolf Königs.

Från nedflyttningshot till Champions League

Den store supporterfavoriten Favre förvandlade Mönchengladbach från en bottenklubb (16:e i ligan år 2011) till en klubb att räkna med i Bundesliga. Förra säsongen slutade Mönchengladbach trea och tog sig till Champions League för första gången i klubbens historia.

I den europeiska fotbollens finrum har spelet inte heller fungerat. I den första matchen i Champions League var Sevilla bättre med 3–0.