Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kopparnätet ger vika för optisk fiber i Lovisa

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
LPO net
Bild: Yle/Katja Mättö

LPOnet bygger ut det optiska fibernätet och kör samtidigt ner trådtelefon- och ADSL-tjänsterna. I Marby, i Lappom och på Tjuvö försvinner trådtelefonerna redan i höst.

Lovisabolaget LPOnet fortsätter bygga ut det optiska fibernätet och att förnya det gamla telenätet. Projektet inleddes 2007 och går framåt enligt planerna.

Förnyelsen av teleinfrastrukturen betyder att man samtidigt kommer att köra ner tjänsterna i det gamla kopparnätet. ADSL- och trådtelefonitjänsterna ersätts helt och hållet med fiberbredband och mobiltelefon- eller IP-telefonanslutningar.

Den traditionella kabel-tv-tjänsten fortsätter men kommer i och med förnyelsen att övergå till det optiska fibernätet.

Trådtelefonerna försvinner stegvis

LPOnet kommer att stänga de gamla ADSL- och trådtelefontjänsterna i Marby, Lappom och på Tjuvö ännu i höst. Nästa år ersätts de med optisk fiber och Sulo Hem-tjänster i Hardom-Hommansby-området.

Samtidigt får invånarna tillgång till helt nya tjänster som kabel-TV och IPTV.

År 2017 står Valkom, Märlax och Tessjö på tur, och sist kommer Lovisa centrum åren 2018-2019.

Vissa får nöja sig med mobil

LPOnets mål är att Lovisa ska vara en fullfjädrad fiberstad 2020.

– Vi kommer att ersätta de gamla näten med optisk fiber nästan helt och hållet, säger vd Gustaf Forsberg.

– Tyvärr kan vi inte göra förändringen överallt på ett kostnadseffektivt sätt, utan några nuvarande ADSL- eller trådtelefonkunder måste i fortsättningen nöja sig med mobila lösningar.

Information åt invånarna

Information om projektens tidtabeller, hur de framskrider, och hur de påverkar kunderna får man i LPOnets butiker, vid kundbetjäningen och på bolagets webbplats.

– Som lokal aktör satsar vi också på att informera på plats i respektive område, bland annat genom att ordna invånarkvällar, säger LPOnets säljdirektör Mats Åminne.

För Hardom-Hommansby-området ordnas en invånarkväll klockan 19 tisdagen den 22 september på Furuborg i Kuggom.

Konkurrenskraftigt med fibernät

Optiska fiberanslutningar har redan sålts i såväl områden där det gamla telefonnätet finns som på helt nya områden.

– Vi har sålt över 3 400 optiska fiberanslutningar, vilket är fler än vi någonsin haft till exempel ADSL-anslutningar, säger säljdirektör Mats Åminne.

Att förnya telenäten är en konkurrensfaktor eftersom det gamla kopparnätet inte längre är konkurrenskraftigt vad gäller kapacitet eller kostnader.