Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Sjundeå kan gå långt i handbollens FM-serie”

Från 2015
Uppdaterad 22.09.2015 09:06.
Madeleine Lindholm
Bildtext Madeleine Lindholm i Sportmåndag 21.9.2015.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Trots att Sjundeå IF:s damer tappade många spelare från laget förra säsongen, tror högerbacken Madeleine Lindholm att laget kan gå långt. Den före detta BK-spelaren säger att lagets nya tränare Jan Hagman är bra på att pusha sitt lag framåt.

Madeleine Lindholm gästade Sportmåndag 21.9.

Under ledning av sin nya tränare Jan Hagman inleder Sjundeådamerna FM-serien i idrottshuset i Helsingfors på söndag (27.9). SIF möter Helsingfors IFK.

- Vi har ännu inte diskuterat öppningsmatchens taktik, men vi åker dit för att göra vårt bästa utan särskilt höga förväntningar, säger Lindholm.

SIF-damerna måste minimera antalet tekniska fel, göra många mål och hålla tätt i försvaret så går det bra, säger hon.

Madeleine Lindholm säger att den första matchen inte kommer att vara riktgivande för hur SIF-damernas spel kommer att se ut den här säsongen.

- Vi är ännu inte så samspelta. Vi har spelat endast två träningsmatcher och inte har vi ju tränat så fruktansvärt mycket före säsongstarten heller.

Hagman efterträder Sjöstedt

Sjundeådamerna tränades förra säsongen av Marcus Sjöstedt. Laget vann brons. Nu tränas SIF alltså av Jan Hagman.

Hagman är ett känt namn inom den finländska handbollen. Madeleine Lindholm öser lovord över honom.

- Han är en väldigt komplett tränare. han ger oss det fysiska som vi behöver och han pushar på i rätta lägen, säger hon.

Säsongen 2014-15 kom SIF trea i serien. Dicken från Helsingfors slog grannlaget HIFK i finalserien.

Lindholm säger att det inte blir någon lätt uppgift att förnya tredje platsen den här säsongen.

- I och med att vi har tappat många spelare måste vi bygga laget ganska mycket från början.

Laget kan gå långt

Hon säger att tanken med att Jan Hagman blev tränare var att alla spelare skulle stanna i laget.

- I så fall skulle vi ha varit med och spelat om guld eller silver. Men, då så många spelare stack har vi final four som målsättning.

Om SIF:s spel börjar löpa och då Jan Hagman stöder laget i bakgrunden, tror Madeleine Lindholm att laget kan gå långt.

Åtta lag deltar i damernas FM-serie säsongen 2015-16. Serien omfattar tre omgångar, vilket betyder att varje lag spelar 21 matcher.

Grani IFK gör come back

Förra säsongen deltog sju lag. Grankulla IFK gör nu come back i FM-serien, något som Madeleine Lindholm tycker är roligt.

- De har ett ungt lag och några spelare från SIF har ju gått dit. Nya spelare för den här säsongen i vårt lag är Sanni Skoglund och Isabella Paganus. De kommer från Kyrkslätt IF, berättar hon.

Sammanlagt fem spelare har lämnat fjolårslaget. Förutom Linda Olin som lägger handbollsskorna på hyllan lämnar Cara Feodoroff, Emilia Valkamo, Elin Sjölund och Carolina Rehnberg laget.

- Det är synd att Linda slutar och jag hoppas att hon ändrar sig i något skede.

Juniorer i laget

Madeleine Lindholm berättar att några av föreningens egna B-flickor redan förra säsongen spelade med damlaget. Den här säsongen är de ett år äldre och har lite mera rutin.

- Bland dem finns många talanger.

Sista grundseriematcherna spelas 2.3 och efter det kör slutspelet i gång. Den här säsongen kommer endast de fyra bästa lagen till slutspelet. Tidigare har sex lag kommit till play off-skedet.

- Det kom faktiskt som en chock för mig när jag hörde det här. Det är en ganska stor förändring jämfört med tidigare säsonger, säger Lindholm.

Hon säger att Sjundeå IF måste satsa 150 procent för att kunna ta de poäng som behövs för att nå slutspelet.

I damernas FM-serie spelar förutom Sjundeå IF också Atlas från Vanda, BK-46 från Karis, Dicken från Helsingfors, Grankulla IFK, Helsingfors IFK, Sparta från Helsingfors och Åbo IFK.

Matchprogrammet finns på Handbollsförbundets hemsidor.

Radio Vega Västnyland

12:13

Diskussion om artikeln