Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Volkswagen djupdyker på grund av miljöfusk

Från 2015
Uppdaterad 21.09.2015 20:47.
Volkswagens logotyp vid fabriken i Wolfsburg i Tyskland 16.4.2015.
Bild: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Volkswagens aktiekurs har varit i fritt fall på börsen i Frankfurt till följd av skandalen med manipulerade avgastester i USA. Fusket hotar att leda till miljöböter på upp till 18 miljarder dollar för den tyska biljätten.

Volkswagens aktiekurs har fallit kraftigt på börsen i Frankfurt. Vid halvtretiden finsk tid hade aktien tappat 21 procent av sitt värde jämfört med gårdagens stängningskurs.

Volkswagens vd Martin Winterkorn ber i ett uttalande om ursäkt för skandalen och säger att bolaget har gett order om en utredning. Han säger att Volkswagen kommer att samarbeta med myndigheterna.

Mjukvara manipulerar mätresultat

Den amerikanska federala miljöskyddsmyndigheten EPA säger att Volkswagen använde mjukvara som sänkte utsläppen för bolagets dieselbilar jämfört med utsläppsnivåerna ute i trafiken.

Enligt EPA innehåller bilarna mjukvara som dels känner av när en bil genomgår utsläppstest och dels maximerar bilens utsläppskontroller under de här förhållandena. När bilarna körs normalt ökar utsläppen av kväveoxid till upp till 40 gånger den tillåtna nivån. Enligt EPA erkände Volkswagen fusket i september.

Skadliga utsläpp

Fusket omfattar bilmodellerna Jetta, Beetle, Golf och Passat samt Audi A3 tillverkade mellan 2009 och 2015. EPA har beordrat biltillverkaren att för egen kostnad reparera bilarna så att de uppfyller miljökraven.

Utsläpp av kväveoxid bidrar till föroreningar som är kopplade till allvarliga hälsoeffekter såsom ökad förekomst av astma och andra sjukdomar i luftvägarna.

Kalifornien genomför en separat utredning om fusket.

Diskussion om artikeln