Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Lilla Ängelby bär på stora hemligheter

Från 2015
Uppdaterad 17.11.2015 09:42.
Karaktärerna Vera och Torsten står på en mörk gårdsplan.
Bildtext Karaktärerna Vera och Torsten i serien Ängelby.
Bild: Baldur Bragason

Mia Skäringer, känd från bland annat Solsidan, har huvudrollen i dramathrillern Ängelby. En berättelse om ett samhälle där människorna styrs av dolda krafter. En plats där det snart spås inträffa världsomvälvande händelser.

”Det som skrämmer oss mest är inte vår svaghet, det som skrämmer oss mest är vår styrka, vår kraft. Det är inte mörkret i oss vi fruktar, det är ljust. Ljuset finns i oss alla och vår och hela världens framtid bygger på att vi hittar den. Men ibland måste någon gå först och visa oss andra vägen. Och ibland behövs krafter som är större än oss själva. Krafter som inte alltid kan förklaras på ett vetenskapligt sätt. På små platser kan ibland ske stora händelser”

Med det citatet inleds svenska dramaserien Ängelby - en berättelse om ett litet och slutet samhälle mitt i Sverige med ett både dystert och intressant förflutet. Ängelby verkar ha stannat i tiden och människorna är oförmögna att styra över sina egna liv.

Långt därifrån har Vera levt ett till synes behagligt liv, med make, villa, barn och ett okej jobb. Allt förändras när hon förlorar allt i ett slag. Maken lämnar henne och i samma veva förlorar hon jobbet som han fixat. Huset har hon inte råd att bo kvar i.

Desperat söker Vera nytt arbete och får ett enda svar - ett kontorsjobb i just Ängelby. Nästan utan att tänka packar hon ner det lilla hon äger och beger sig av tillsammans med barnen Tova och Espen. Ett beslut med oanade följder.

Karaktären Vera i närbild med skrämd blick och ett starkt ljus i bakgrunden.
Bildtext Mia Skäringer spelar karaktären Vera i Ängelby.
Bild: Tre vänner / Yle screenshot

Mystiska invånare

Omstarten i Ängelby blir allt annat än bra. Vera hinner inte ens fram innan hon i mörkret kör på en pojke och besluter sig i desperation att smita från platsen. Snart är hon indragen i en mordgåta med många märkliga dimensioner. Pojken hon har kört på kan inte hittas och frågetecknen om vad som hände pojken innan olyckan är många.

Vad är Ängelby egentligen för en plats? Veras liv flätas sakta samman med de excentriska bybornas. Hennes nya chef Torsten ordnar med bostad och verkar mycket mån om att hon skall uppfylla sina drömmar.

Poliskommissarien Amos, som utreder pojkens död, tar Vera under sina vingars beskydd. Ortens lärarinna Eva verkar både hjälpsam och fientligt inställd. Bilmekanikern Jakob hjälper henne att laga bilen men har också andra planer för henne.

Med tiden står det klart att det inte är någon slump att Vera kommit till Ängelby.

Jag tror de tyckte det var spännande att se vad som händer om man tar Mia, med de komiska förväntningar som finns på henne och sätter henne i ett helt nytt sammanhang, vad händer då?

― Mia Skäringer

Mia Skäringer i ny roll

För Mia Skäringer blev inspelningarna av Ängelby ett nytt steg i karriären och en ny utmaning. Skäringer som främst blivit känd för sina humoristiska roller i serien Solsidan och filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann berättar för Göteborgs-Posten att en mångårig dröm gick i uppfyllelse.

- Att göra drama har funnits med sen jag började med teater som femåring. Men det blev tidigt naturligt med det komiska uttrycket för mig och då blir det lätt att man fortsätter med det. Det här är något helt nytt och det är skönt att få göra något jag inte riktigt kan än. Jag vill utvecklas och det är viktigare än att lyckas och försöka överträffa sådant jag gjort tidigare.

Serien ser Skäringer som en blandning mellan Twin Peaks och franska succéserien Gengångare. Rollen som Vera är specialskriven för henne.

- Visst sätter man sig på en hög häst om man jämför med Twin Peaks men om vi ska prata om utseendet på folk och små gummor med vedträn så är det lite åt det hållet. Jag tror de tyckte det var spännande att se vad som händer om man tar Mia, med de komiska förväntningar som finns på henne och sätter henne i ett helt nytt sammanhang, vad händer då?

Orginaltitel: Ängelby (Sverige 2014)
Serien sändes första gången i Yle Fem år 2015.
12 avsnitt
14 dagar på Yle Arenan

I rollerna: Mia Skäringer, Göran Ragnerstam, Joel Spira, Anna Bjelkerud, Amanda Ooms m.fl.
Regi: Molly Hartleb, Per Hanefjord och Mikael Syrén.
En serie av Johan Kindblom & Tomas Tivemark

Produktion: Tre Vänner för SVT / Samproduktion

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk