Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristinestad säger nej till vindmöllor

Från 2015
Uppdaterad 23.09.2015 09:16.
Fotomontage/Ramboll
Bildtext Fotomontage/Ramboll

Stadsfullmäktige i Kristinestad sa på måndagen nej till vindkraft till havs utanför Sideby. Med sifforna 18-9 i omröstningen vann Kaj Kärrs förslag om att planen inte ska godkänns och att all planläggning avslutas för alltid.

- Det känns jättebra, vi har lobbat för det folk har varit oroliga. Det här är det enda projektet som folk har skrivit namnlistor för att få bort, säger Kaj Kärr.

Splittrade åsikter

Partierna var splittrade i frågan. Fem SFP-ledamöter stödde projektet. En av dem var Sture Rissanen, som tror att processen inte stoppar här, utan att bolaget överklagar.

- Processen går vidare. Det är ju Miljöministeriet som har gjort utredningen om lämpliga områden och fastställt planen. Därför kan den inte upphävas med ett beslut i Kristinestads fullmäktige, säger Rissanen.

Hänvisar till domstolsbeslut

Bernhard Utter (SFP), som röstade med Kaj Kärr, pekar här på ett prejudikat i Högsta förvaltningsdomstolen från ett färskt fall i Ingå och Raseborg, där kommunen fick rätt.

- Vi har ett prejudikat i Högsta förvaltningsdomstolen och det följer nog alla domstolar.

I Ingå och Raseborg fanns också ett område för havsvindkraft i landskapsplanen.

- Ingå och Raseborg beslöt att inget ska byggas. Bolaget besvärade sig, men förlorade i Högsta förvaltningsdomstolen, säger Utter.