Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nedskärningar inom psykvården oroar

Från 2015
Karl-Göran Löfgren, vice ordförande på Psykosociala förbundet.
Bildtext Karl-Göran Löfgren, vice ordförande på Psykosociala förbundet.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Gör inte om misstaget från 1990-talet och plocka bort mentalvårdsplatserna från Roparnäs sjukhus utan att förvissa er om att det faktiskt finns beredskap inom öppenvården. Det säger Karl-Göran Löfgren vid Psykosociala förbundet.

Löfgren är förbundets vice ordförande men har också egen erfarenhet av mental ohälsa inom familjen.

- Det är ju helt riktigt och bra att anstaltsvården allra helst ska vara en tillfällig lösning. Men att gå för snabbt tillväga är väldigt dumt. Man måste försäkra sig om att det här fungerar innan man kastar ut de här patienterna i den öppna vården, säger Löfgren.

Sparar och tar bort en del luft

Psykiatrin inom Vasa sjukvårdsdistrikt ska spara en miljon euro genom att bland annat flytta 140 av 200 patienter från rehabiliteringspolikliniken till öppenvården och minska vårdplatserna från 24 till 17 på rehabiliteringen.

På det sättet tar man bort en del luft som funnits i systemet. Men Karl-Göran Löfgren säger att det kan drabba de anhöriga om man går fram för snabbt. Han minns 1990-talet och hoppas att det inte upprepas.

- Ofta var patienterna inte i ett sådant skick att de alls kunde slungas ut i öppna vården. Det ledde till många tragedier och andra svåra saker som inträffade, säger Löfgren.

Bodil Viitanen, verksamhetsledare på psykosociala förbundet.
Bildtext Bodil Viitanen.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

"Börja i rätt ända"

Bodil Viitanen, verksamhetsledare på Psykosociala förbundet, ser en risk att sjukvårdsdistriktet har börjat i fel ända.

- Vi tycker nog att man först borde utvecklade de tjänster som finns inom kommunerna och öppna vården och sedan därefter systematiskt börja minska på platserna. Nu går det hela andra vägen. Det är åtminstone den bilden man får när man tar del av nyhetsrapporteringen, säger Bodil Viitanen.