Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dagens flyktingdebatt irriterar historieforskare

Från 2015
Uppdaterad 22.09.2015 16:41.
Docent Henry Nygård i Pedersöre
Bildtext Att folk lyfter fram kostnaderna för de asylsökande stör också Henry Nygård.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Dagens flyktingsituation i Österbotten kan inte jämföras med situationen hösten 1944. Mängden flyktingar i Österbotten är bara en bråkdel av flyktingarna under Lapplandskriget.

Människor flydde undan Lapplandskriget och till exempel i Purmo och i Esse fördubblades befolkningen på några veckor.

Mera medmänsklighet behövs

Hösten 1944 fick Österbotten känna av flyktingsströmmarna i landet i samband med Lapplandskriget. Stora skaror flydde till Sverige, åtminstone 100 000 människor flydde över gränsen till Sverige och togs om hand av människorna där.

Stora skaror åkte också söderut i landet och till norra svenska Österbotten kom folk från Kemijärvi som på kort tid måste placeras ut och få tak över huvudet inför den stundande vintern.

- Det är två saker som stör mig i den nu aktuella flyktingdebatten, säger historiedocenten Henry Nygård i Pedersöre.

- För det första att det sägs att det väller in folk, det här är bara struntsaker i jämförelse med det som skedde efter kriget i vårt eget land. För det andra stör det mig att man omedelbart lyfter fram kostnader. Det primära är människornas välbefinnande och säkerhet.

Fördubblad befolkning i flera kommuner

I många kommuner fördubblades befolkningsmängden på några veckor hösten 1944 när människor hastigt måste få tak över huvudet. Det här gällde till exempel Purmo och Esse.

- Till exempel till Purmo som jag specifikt har undersökt kom 1 100 Kemijärvibor och kommunens befolkning var lite större, säger Henry Nygård.

- På några veckor skulle man organisera mottagandet, de omedelbara övernattningsbehoven, korna skulle placeras nånstans och det där klarade man av.

Hur skall dagens situation hanteras?

Reaktionerna i dagens Finland varierar från översvallande vänlighet till fientlighet med människokedjor med den finska flaggan vajande som försöker stoppa flyktingar från att komma in i landet.

- Jag tycker att vi skall gå till oss själva och det sätt som vi skulle vilja bli behandlade om vi skulle drabbas av krig och bli tvungna att fly, säger Henry Nygård.

- Också när det gäller människor som söker ett bättre liv måste vi se oss i spegeln, är det inte samma sak som när vi söker oss till Sverige eller till Norge för att få ett bättre liv och högre lön.

Dagens flyktingdebatt irriterar historieforskare

5:24