Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norrman kidnappad på Filippinerna

Från 2015
Uppdaterad 22.09.2015 11:03.
Aktion mot misstänkt Abu Sayaf-gerilla år 2010
Bildtext Arkivbild. Aktion mot misstänkt Abu Sayaf-gerilla år 2010.
Bild: EPA/ LAURENZ CASTILLO
Karta över Filippinerna
Bild: Yle / Nyhetsgrafiken

En norrman, två kanadensiska turister och en filippinsk kvinna har kidnappats av beväpnade män på en semesteranläggning i södra Filippinerna. Det uppger filippinsk polis och militär.

Sent på måndag kväll tog sig oidentifierade beväpnade män i land på semesteranläggningen Holiday Oceanview Samal, på ön Samal som ligger nära Davao. Davao är den största staden på ön Mindanao i södra Filippinerna. De beväpnade männen tvingade fyra personer ombord på sin båt och förde bort dem, i riktning mot Mindanao.

En av de kidnappade uppges vara en norrman som tillhör ledningen för semesteranläggningen. De två bortförda kanadensarna tros vara turister och den filippinska kvinnan är hustru till en av kanadensarna.

Kidnappningen överraskade myndigheter

Enligt nyhetsbyrån Reuters överraskade kidnappningen de filippinska myndigheterna eftersom det har varit relativt lugnt i Davao-regionen under mera än ett decennium.

Dessutom slöt den filippinska regeringen ett fredsavtal med den största musliska separatiströrelsen MILF i fjol. - Men också den islamistiska terrorgruppen Abu Sayyaf är verksam i närheten.

Enligt en filippinsk militärtalesman försöker marinen nu se till att kidnapparna inte når ön Basilan, där Abu Sayyaf har ett viktigt fäste. Den filippinska marinen har satts in för att söka efter de kidnappade.

Diskussion om artikeln