Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Potatisrätter i urval

Från 2015
Uppdaterad 05.10.2017 13:58.
potatis
Bild: YLE/Stefan Härus

Potatis (Solanum tuberosum) härstammar från länderna kring bergskedjan Anderna i Sydamerika. De första potatissorterna, från vilka alla potäter härstammar, har forskare hittat i södra Peru och i nordvästra Bolivia (Solanum brevicaule).

gonzalo jiménez de quesada hämtade potatisen till europa.
Bildtext Gonzalo Jiminez de Quesada hämtade potatisen till Europa.
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Dessa tidiga potatissorter har kultiverats för mellan 7000 och 10 000 år sedan. 99% av dagens kultiverade potatis härstammar dock från variationer från det sydchilenska låglandet.

Spanjorerna hävdar att det var Gonzalo Jiminez de Quesada som upptäckte potatisen i Peru år 1530 och förde den till hemlandet nio år senare. Hur jordpäronet kom till Sverige och Finland är något oklart, men många växthistoriker tror att den följde med återvändande soldater från trettioåriga kriget. Den odlades med säkerhet av naturforskaren Olof Rudbeck i Uppsala botaniska trädgård 1658, då som prydnadsväxt.

Det var industrimagnaten Jonas Alströmer som sedan gjorde potatisen populär i Sverige fr o m 1720-talet.

Potatisen är idag världens fjärde största stapelföda, efter majs, vete och ris. I Finland förekommer ett femtiotal olika potatissorter, varav vissa används endast inom livsmedelsindustrin.

Spansk färskpotatis (Patatas viejas)
En godbit för ett traditionellt, spanskt tapasbord, som även duger som tilltugg för de flesta kött- och fågelrätter.

Snabb potatisgratäng
En gratäng som är rejäl husmanskost, men som också kunde serveras i en fin restaurang.

Karamellpotatis
Harriet Strandviks ugnsbakade potatis med olja och farinsocker gör den karamelliserad och knaprig.

Michaels potatisskola
Michael Björklund ger tips på fransk potatisvokabulär som du kan briljera med i köket.

Strömsö inslag: Michaels potatisskola - Spela upp på Arenan

Sötpotatiseller batat (Ipomoea batatas)

Sötpotatisen eller bataten är en odlad potatis som även den antas ha uppstått i Central- eller Sydamerika. Den har odlats sedan 8 000 f. Kr och antas ha introducerats till Europa av upptäcktsresande Christofer Columbus innan den vanliga potatisen. I Europa finns en småskalig odling av batat i Portugal. Sötpotatisen är egenligen en avlägsen släkting till potatisen, då bataten tillhör vindeväxterna.

Sötpotatis i ugn
Ugnsrostad batat är gott med t ex en yoghurtsås och är ett litet roligare tillbehör till maten än vanlig potatis.

Sötpotatismarmelad
De flesta marmelader är egentligen bara sockerröra. Här bjuder Tina Nordström på något mycket mer sofistikerat.

Rostad potatis
Bildtext Rostad potatis.
Bild: YLE/Strömsö

Rostad potatis
Att rosta potatisen i aluminiumfolie med smör och örter på grillen är ett enkelt sätt att tillreda tillägget medan du lagar resten av middagen.

Västerbottenpotatis
På sin lediga tid söker sig nyhetsankaret på SVT, Katarina Sandström, gärna till sin hemby Tavelsjö för att delta i den årliga potatisupptagningsfesten och njuta av lokala råvaror. Såsom denna härliga potatisrätt som hon delade med sig i MAT med Tina.

Fritera potatis med Michael Björklund.
Fransk, eller egentligen belgisk, potatis är gott till snabbmat eller en god biff. När du friterar hemma skall du använda ett bra fett, t ex växtolja, som inte är för gammalt. Potatisen skall vara så torr som möjligt när du friterar, så att det inte strittar när olja och vatten kommer i kontakt med varandra. Fritera vid rätt temperatur. Är oljan för sval sugs fettet in i potatisen, är den för het bränns den före den är genomkokt.

Yrkesutbildning - Vetamix: Kökstips: Fritering - Spela upp på Arenan

Dubbelpotatis med halloumi
Nigella Lawson bjuder på grönsaker och potatisklyftor under ett täcke av smält halloumiost.

Raclette - hur du gör det lätt
Trots ett halvtaskigt rim är vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar, men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.

Strömsö inslag: Raclette - Spela upp på Arenan

Potatissallad med rölleka
Det finns gott om smakliga ogräs i gräsmattor och rabatter! Praktiskt är det också, att bara kunna gå ut i trädgårdslandet och skörda morötter, sallad och vattunarv. Alexandra och Lee gjorde en vild sallad som smakar både kryddigt och fräscht.

Strömsö inslag: Potatissallad med rölleka och vattunarv - Spela upp på Arenan

Tre sorters potatissallad
Potatis är inte enbart potatis. Den har egen smak, doft och identitet. Den heter Anna-Belle, Opera, Van Gogh, Siikli, Melody m m. I den här rätten har vi försökt ta tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. Tre olika sorter med tre olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.

Strömsö inslag: Tre sorters potatissallad - Spela upp på Arenan

Michael Björklunds två amuse-bouche eller aptitretare

Tapas: Potatiscreme med räkor och syrad tomat
Den första av de två nordiska tapasrätterna är en potatiscreme med räkor och tomat smaksatt med senap, honung och citron.

Tapas: Bacon- och potatisrulle med löjrom
Den andra tapasrätten bygger på en smakkombination av löjrom, potatis och bacon. Det låter konstigt, men det passar faktiskt riktigt bra ihop.

Potatispizza med ansjovis och lök
Klassikern Janssons frestelse influerar den här goda nattmaten där ansjovisen ger sälta och mustig smak åt de knapriga pizzorna.

Strömsö inslag: Potatispizza med ansjovis - Spela upp på Arenan

Potatisplättar med murklor och tomatsallad
En rätt av Tina Nordström med tydlig höstkänsla, nämligen panerade potatisplättar med murklor som serveras tillsammans med en varm sallad på tomat, selleri och balsamvinäger.

Potatisefterrätter
Här kommer vår käraste knöl i några varianter som du kanske inte sett förut. Potatis ger en mustig och djup smak till kakan. Du får nu användning för dom där ynka tre som blev över från det senaste potatiskoket samt en enkel plättsmet med vår vanligaste och viktigaste kolhydrat.

Strömsö inslag: Potatisefterrätter - Spela upp på Arenan

Potatis- och palsternackstortillas
Tina Nordström trollar ihop en rätt av en låda med ingredienser som tortillabröd, gröna ärter, färsk ingefära, palsternacka, jordnötsringar m m.

Tysk potatissallad
Den här supermatiga potatissalladen går utmärkt ihop med t ex en kycklingrätt.

Potatis- och tomatcurry
En gryta eller curryrätt av Michael Björklunds där potatisen får sällskap av litet hetta i form av tomatfiléer i currysås och chili.

Strömsö inslag: Potatis- och tomatcurry - Spela upp på Arenan

Potatis- och purjolökssoppa med bacon
En billig soppa som passar perfekt för studerande - lagom enkel att koka ihop, men samtidigt läcker och nyttig. Dessutom räcker den väldigt långt!

Kall potatispannkaka med rökt tonfisk och vispad crème fraiche
Yvan Cadious lyxiga fiskrätt med underbar rökt tonfisk och potatispannkakor med syrlig créme fraiche i perfekt harmoni.

Pomme Anna med höstäpple
Pomme Anna är en fantastisk fransk potatisrätt. Paul Svensson förnyar den genom att baka in en massa härliga höstäpplen och dessutom paketera in den i bacon. Det blir en allt-i-en rätt som är klar genast den kommer ut ur ugnen, samtidigt som den mycket väl passar som tillbehör till en grönsaksrätt eller en bit kött.

Pomme Anna med höstäpple - Spela upp på Arenan

Potatiskringlor
Matias Jungar och Harriet Strandvik bakar för ett gammaldags kafferep. Här visar Harriet hur du viker ihop en kringla.

Potatis Lyonnaise (Potatis som i Lyon)
Den här potatisrätten får sin goda smak av buljong och massor av nyklippt persilja. Här serverad till rostbiff med en kall jalopeñosås.

Strömsö inslag: Potatis Lyonnaise - Spela upp på Arenan