Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Jag siktar på prästyrket för jag trivs med människor och kyrkan

Från 2015
Janette Lagerroos
Bild: Camilla Hynynen

Jag är hemma från Nagu och jobbar som kyrkvaktmästare i Pargas. För tillfället har jag alterneringsledigt och jag tillbringar min lediga tid med att studera teologi vid Åbo Akademi. Jag inledde studierna vid öppna universitet redan 2011 och började studera på heltid hösten 2014.

Att börja studera på nytt mitt i livet är utmanande och härligt. Jag siktar på prästyrket för jag trivs väldigt bra med människor och kyrkan. Jag känner faktiskt att Gud kan ha användning för mig.

Varför radioandakter?

Tanken har funnits länge. Jag har lyssnat på andakterna i radion och tänkt att det där skulle vara roligt att prova på. Jag känner att andakterna är viktiga och att det är viktigt att på ett lättfattligt sätt få berätta om en vardaglig relation till Gud. Jag har själv tänkt att de som är kyrkvana, de som är så vana vid det kyrkliga språket att de lätt använder obegripliga termer, skrämmer den som är ovan. Det finns ju i alla möjliga grupper, den interna jargongen som är nästintill obegriplig för en utomstående. Tänk hur läkare använder sig av termer på latin som vi andra inte förstår! På samma sätt kan det bli om vi pratar om eukaristi och liturgi! Det är viktigt att ta emot den som är ovan och osäker på sin tro på ett språk som den förstår.

Det som ändå kändes lite skrämmande var att jag aldrig tidigare hållit någon egenproducerad andakt! Någon gång ska vara den första och att göra det i en lugn och trygg radiostudio är faktiskt inte så illa (för det är ingen publik där som kan bua åt en).

Vill Du läsa mera om mig och mina tankar kan Du följa bloggen ’I skuggan av domkyrkan’.
http://iskugganavdomkyrkan.blogspot.fi/