Hoppa till huvudinnehåll

Tro

De yttersta tidernas bok

"Stiga" Fernström om sista boken i Nya testamentet:

Uppenbarelseboken - ett framtidsdokument

Mänskan är av naturen nyfiken. Man ville så gärna veta sin egen framtid. Hur skall det gå för mig? Vad kommer att hända i framtiden?

Bibeln innehåller en framtidsbok. Men inte i första hand för att stilla min nyfikenhet utan för att berätta hur Guds närkamp mot ondskan slutar. Fram till den tid som Uppenbarelseboken handlar om har Gud låtit mänskligheten handla enligt sin vilja. Varför det?

Vi har genom oförstånd drivit jorden till randen av katastrof. Tänk bara på miljöförstöringen, överexploatering, m.m. Redan i augusti hade vi brukat så mycket som jorden producerar under ett år, resten av året kan kallas rovdrift. Guds mål har varit att mänskan skulle inse att vårt handlande leder till en fullständig katastrof och att vi därför skulle vända oss till Honom som har skapat oss och hela universum. Hans tålamod har varit oändligt. Men det kommer en tid när ondskan måste utplånas.

I stället för att förfasa sig över beskrivningen av allt det onda och undra hur Gud tillåter det som sker behöver vi inse att Gud kommer att sätta stopp för ondskan.

Aposteln Johannes fick uppenbarelsen från Jesus i en syn. Det han fick se på förhand är det som kommer att ske vid tidens slut. Den som tror på Gud kan se på slutkatastroferna utan att bli förskräckt: Gud har allt under kontroll och räddningen är säker. Men den som inte tror saknar trygghet därför att han inte har tagit emot erbjudandet om frälsning.

Uppenbarelseboken är just ett sådant erbjudande.