Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kreml rensade ut Komis elit

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Den ryska republiken Komis guvernör Vjatjeslav Gajzer.
Bildtext Den ryska republiken Komis guvernör Vjatjeslav Gajzer.
Bild: Government.ru

Ryska myndigheter har låtit fängsla republiken Komis politiska och ekonomiska elit. Guvernören anklagas för bedrägeri och organiserad brottslighet.

En domstol i Moskva lät på måndagen häkta republiken Komis guvernör Vjatjeslav Gajzer. Även 18 andra högt uppsatta politiker och inflytelserika affärsmän från republiken låstes in bakom galler.

Åklagaren anklagar alla för bedrägeri och för att deltagit i en liga. Verksamheten skulle ha pågått sen 2006.

– Målet var att på illegal väg roffa åt sig statlig egendom i Komi, sa åklagarens talesman Vladimir Markin.

Enligt myndigheterna hittade man under tillslaget 60 kg smycken, 150 dyrbara klockor och dokument som avslöjar penningtvätt till ett värde på 1 miljard rubel.

Total överraskning

En antikorruptionskampanj har pågått i Ryssland de senaste tio åren. Det här är första gången som en guvernör och hans närmaste män häktas.

Åklagarens tillslag kom som en total överraskning för den ryska makteliten.

– Det fanns inga formella orsaker, sa politologen Michail Vinogradov till tidningen Vedomosti. Komi har ett fungerande politiskt system i dagens svåra läge.

48-årige guvernören Gajzer är medlem i maktpartiet Enade Ryssland och har lett republiken sedan 2010. Ifjol vann han valet med 78 procent av rösterna och har haft goda betyg inom partiet.

Han anhölls i Moskva när han var på väg utomlands på semester. Enligt hans försvarsadvokat bestrider han alla anklagelser.

– Processen är psykologiskt tung för honom och klappjakten i medierna förvånar, sa advokaten.

Andra bedömare ser ingen orsak att ta på sig silkeshandskarna.

– Det är svårt att få medlidande när man själv tidigare har krossat alla oberoende medier, när man har strypt det lokala självstyret och när man med mutor och hot sett till att kontrollera allt och alla, citerar nättidningen Lenta politologen Aleksandr Kynev som själv är från Komi.

Ingen går säker

Utrensningen i Komi ledde direkt till en rad olika teorier i den ryska pressen.

En del menar att det här är ett startskott på en ny antikorruptionskampanj. Gajzer är ett tacksamt offer eftersom han inte har beskyddare i Moskva. Hittills har resultaten varit magra och det ryska folket kräver hårdare tag mot eliten. På det här sättet kunde president Putin även flytta över uppmärksamheten från Ukraina och plocka nya poäng på inrikesplanet.

Andra betonar att det här handlar om en maktkamp inom eliten. Komi är en republik rik på olja, mineraler och skog. Flera oligarker har velat få bort Gajzer för att kunna placera eget folk i regionen. Senast rapporterades om en konflikt med statliga Rosneft och dess starka ledare Igor Setjin.

Den populäraste förklaringen handlar om att tillslaget i Komi är en allvarlig signal till den ryska makteliten om att ingen längre kan sova säkert. Lojalitet gentemot Kreml är längre inte nog för att få behålla makten i en region. Under den här ekonomiska krisen måste även guvernörerna ta sitt ansvar och upphöra med de ”privata” affärerna.

En mer udda teori handlar om att tillslaget i Komi är myndigheternas försök att avleda uppmärksamheten från skandalen om guvernören i Pskov, Andrej Turtjak. Guvernören anklagas nu allt oftare för att ha beställt misshandeln på journalisten Oleg Kasjin för några år sen. Affären blir mer och mer obekväm för både maktpartiet och Kreml.

Finska spår

Republiken Komi ligger strax väster om Uralbergen och har 900 000 invånare. Den finsk-ugriska folkgruppen komierna utgör 22 procent av befolkningen.

Finland har länge haft ett intensivt samarbete med regionen. Finländska företag driver flera projekt inom skogsindustrin.

Guvernörens problem kan även påverka samarbetet med Finland. Hittills har Komi varit en av de viktigaste orterna i den nordliga dimensionen. Den politiska ledningen har även varit öppen för samarbete med Finland. Eventuellt kan det samarbetet nu försvåras.

Enligt tidningen Izvestija utreder åklagaren även regionens internationella avtal, särskilt inom skogsindustrin. Hittills finns inga finländska företag med på listan, utan åklagaren lyfter fram italienska företaget Safwood vars ledning misstänks ha samarbetat med ligan.

Diskussion om artikeln