Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tvåspråkighetstillägg räddar Närpes ekonomi

Från 2015
Vi närmar oss Närpes.
Bild: YLE/Strömsö

Från januari 2016 kan Närpes stad räkna med 2,2 miljoner extra i statliga medel eftersom staden blir officiellt tvåspråkig.

- Statsandelarna ser därmed väldigt positiva ut för oss. Vi räknar med en total ökning på 3 miljoner euro varav tvåspråkigheten är den i särklass största posten, konstaterar ekonomidirektör Kent-Ole Qvisen.

I övrigt ser det tufft ut ekonomiskt. I år har Närpes en minusbudget på 1,4 miljoner euro, men nästa år räknar man med en nollbudget.

Två större investeringar

I början av det här året tvingades Närpes stad backa med en investering på en miljon euro gällande vård- och servicecentret på Sjukhusbacken.

Det är en investering som man inte kan skjuta upp hur länge som helst trots att man i budgetdiskussionen i kommunfullmäktige på måndagen konstaterade att man inte kan inleda eller bygga ut någon befintlig kommunal verksamhet.

- Det gäller att hålla tillbaka överallt där det går. Men vård- och servicecentret måste vi gå vidare med i sakta mak under en längre period. Vi räknar med att komma i gång före årsskiftet och sedan fortsätta i viss takt i tio år, säger Kent-Ole Qvisen.

Daghem i Kalax nästa år

I årets budget finns ännu 300 000 euro kvar för planeringen av vård- och servicecentret, och Qvisen räknar med att det projektet fortsätter nästa år.

Skogsdungens daghem i Kalax kommer också att kunna förverkligas under nästa år, och enligt Kent-Ole Qvisen kommer det att belasta nästa års budget med ungefär 2 miljoner euro.

- De därpåföljande åren 2017 och 2018 vågar vi inte sia om. Oklarheten är för stor inom det kommunala fältet, säger Qvisen.