Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Volkswagens fusk i USA inte överraskande

Från 2015
Uppdaterad 22.09.2015 22:59.
Yle Nyheter TV-nytt: Förtroendet för Volkswagen sviktar - Spela upp på Arenan

Tillverkarna gör allt för att klara nya stränga utsläppsgränser för bilar. Volkswagen har åkt fast för att ha fuskat i USA och installerat mjukvara i sina bilar för att vid testtillfället visa mindre utsläpp än i verkliga förhållanden.

Skandalen gäller enligt de senaste uppgifterna omkring elva miljoner VW-bilar världen över - av dem 500 000 i USA.

Samtidigt som smutsbyket tvättas i USA så har man också i Europa ifrågasatt en del testresultat. Det gäller framförallt utsläpp av kväveoxider från dieseldrivna personbilar.

Mer kväveoxid än man trott

Bara en dieseldriven personbil av 32 klarar gränsvärden för kväveoxidutsläpp. Det visar en ny studie som internationella trafikforskningsinstitutet, ICCT, har gjort. Kväveoxid är en giftig gas som irriterar våra luftvägar.

Samtliga nya dieseldrivna personbilar har klarat den så kallade Euro-6-normen som används. Men testet som görs är inte tillförlitligt och ger därför fel utslag.

- Typgodkännanden görs tillsvidare med en väldigt teoretisk körcykel som inte motsvarar verkligheten, säger forskningsprofessor Nils Olof Nylund på Teknologiska forskningscentralen VTT.

- Vi vet det också när det gäller bränsleförbrukningen. De uppgifter som tillverkaren uppger stämmer sällan ihop med den verkliga förbrukningen, säger han.

Bussar renare än personbilar?

Euro-6 normen för kväveutsläpp gäller i praktiken bara för bussar och lastbilar. De tunga fordonen godkänns genomgående av ett WLTP-test (World Harmononized Light-Duty).

- I dagens läge är det faktiskt så att en Euro-6-buss kan ge mindre kväveoxidutsläpp än en dieseldriven personbil, säger Nylund.

ADAC beställde utredningen

Den inflytelserika tyska bilorganisationen, ADAC, hade beställt studien om utsläppen från 32 nya dieseldrivna personbilar. Bara en av 32 (en bmw) klarade gränsen på 80 milligram kväveoxid per kilometer.

Många dieselbilar visade dubbelt högre utsläpp än tillåtet trots att de på pappret hade klarat gränsen. EU har planer på att i framtiden införa det noggrannare WLTP-testet på samtliga dieseldrivna bilar.

Kväveoxid förekommer i stadsluften, och andningsvägarna ansträngs av gasen. Till exempel astmatiker och personer med hjärt- och kärlsjukdomar kan få andningsbesvär av kväveoxid i stadsluften.

Diskussion om artikeln