Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Arne måste gå på dagis om Esbo skär ner kommuntillägget

Från 2015
Päivi Hahko med sonen Arne Holmberg
Bildtext Päivi Hahko med sonen Arne Holmberg.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Päivi Hahko får ett Esbotillägg på 218 euro i månaden på hemvårdsstödet. Det vill staden nu spara bort.

Esbo bildningssektor föreslås ta bort Esbotillägget för barn som är över två år gamla.

- Det har väldig betydelse. Om du får 500 eller 700, det är väldigt stor skillnad. Pengarna kommer verkligen till nytta.

Om Hahko förlorar Esbotillägget påverkar det hennes möjligheter att stanna hemma med Arne.

- Man måste sedan fundera att ska man sätta honom på dagis och söka jobb. Det är stöd för att ta hand om honom hemma och man måste hitta andra lösningar om det tas bort.

Att ta bort Esbotillägget har varit aktuellt tidigare.

- Det känns trist att man alltid diskuterar det. Om det ska tas bort, och det är nödvändigt så man ska då göra det men inte diskutera det varje år på nytt och på nytt, säger Päivi Hahko som är hemma med två år gamla Arne.

Marlene Günsberg med sonen Malte
Bildtext Marlene Günsberg med sonen Malte som snart fyller två år.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Marlene Günsberg har tre barn, det yngsta barnet ska snart fylla två år.

- Jag har precis beslutat mig att bli ännu ett år hemma så det är dåliga nyheter för oss. Vår pojke blir just två år, så det skulle drabba oss, säger Marlene Günsberg.

Om Esbotillägget för över två-åringar dras in tänker Marlene Günsberg ändå stanna hemma med Malte som planerat. Också hon undrar varför Esbotillägget igen ska synas.

- Jag tycker det känns konstigt eftersom det inte alls är länge sen dom fundera på att slopa det från ett och ett halvt-åringar framåt. Jag kan inte förstå att det är på nytt på bordet den här samma frågan, säger Marlene Günsberg.

Det slutliga beslutet gällande hemvårdsstödets Esbotillägg fattas av fullmäktige senare i höst. Den här veckan behandlar bildningssektorns budget för 2016-2018 i den finska nämnden för utbildning och småbarnsfostran och i nämnden Svenska rum.