Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Volkswagenchef ber om ursäkt

Från 2015
Uppdaterad 22.09.2015 23:10.
Martin Winterkorn
Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN

För den tyska bilindustrin kan skadorna komma att bli enorma. Sedan början av veckan står det klart att biltillverkaren Volkswagen medvetet har manipulerat sina dieselbilars avgasutsläpp.

Volkswagen hotas nu av rättsprocesser och enorma tilläggskostnader. Den tyska industrin oroar sig över imageskadorna.

Det var en mycket ödmjuk Volkswagenchef Martin Winterkorn som uttalade sig om skandalen på tisdag kväll. Han bad alla Volkswagenkunder om ursäkt och lovade en grundlig utredning om bakgrunden till fifflet.

– I det här skedet kan inte ens jag svara på alla frågor, sade Winterkorn och försäkrade att man kommer att samarbeta med myndigheter runtom i världen för att utreda affären.

Och det är en enorm skandal som Volkswagen nu har försatt sig i.

Det var forskare i USA som upptäckte att Volkswagens dieselbilar är utrustade med en mjukvara som begränsar utsläppen av kväveoxid vid test, samtidigt som programmet tillät avsevärt mycket större utsläpp vid normal körning.

På det här sättet kunde Volkswagen sälja dieselsnålare bilar med bättre prestanda.

Oro över bilindustrins rykte

Sammanlagt handlar det om upp till elva miljoner bilar världen över och Volkswagen har redan satt åt sidan flera miljarder euro för att bemästra krisen.

Under de senaste dagarna har värdet på Volkswagenaktien rasat och på måndagen kom biltillverkaren med en vinstvarning.

I Tyskland oroar man sig ändå också för annat än bara de akuta ekonomiska följderna.

– Det är klart att vi oroar oss över den tyska bilindustrins och i synnerhet Volkswagens hittills goda rykte, säger ekonomiminister och viceförbundskansler Sigmar Gabriel.

– ”Made in Germany” är en garanti för kvalitet överallt i världen och därför är det viktigt att fusket utreds så fort som möjligt. Jag tror ändå inte på bestående skador för den tyska industrin, säger Gabriel.

Diskussion om artikeln