Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kuppmakarna i Burkina Faso böjer sig inför armén

Från 2015
Uppdaterad 23.09.2015 07:37.
Oroligt i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.
Bildtext Oroligt i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.
Bild: EPA/Ahmed Yempabou

Kuppmakare och armén i Burkina Faso har kommit överens om hur man kan lösa det spända läget i det västafrikanska landet. President Michel Kafando återinsätts på sin post på onsdag.

Presidentens garde RSP, som förra veckan fängslade landets övergångspresident och premiärminister, lovar att återvända till sin förläggning om armén drar sig ut ur huvudstaden Ouagadougou.

Kuppmakarna lovar också att återinsätta president Michel Kafando på sin post.

Armén lovar i gengäld att hålla sig 50 kilometer från huvudstaden och att inte ingripa mot kuppmakarna eller deras anhöriga.

Avtalet nåddes sent på tisdag kväll i Nigeria, efter att armén i förrgår trängde in i huvudstaden, där presidentens garde bland annat ockuperar presidentens palats.

Kuppmakarna arresterade presidenten förra veckan

Den politiska krisen började för en vecka sedan då kommandosoldater från RSP, stormade in i ett regeringsmöte och arresterade Kafando och premiärminister Yacouba Isaac.

Tio mänskor har dödats och över 100 har skadats i oroligheter sedan dess.

Kafando och Isaac har styrt västafrikanska Burkina Faso sedan den långvarige presidenten Blaise Compaoré avsattes efter massiva demonstrationer i oktober ifjol.

Compaoré som grep makten i en militärkupp år 1987, störtades då han försökte förlänga sitt 27 år långa styre genom en grundlagsändring.

Presidentens livvakt som består av 1 300 elitsoldater, var en stöttepelare i den avsatte presidentens styre.

Kuppmakarna utsåg Compaorés förre stabschef, general Gilbert Diendere till ny president, men omvärlden vägrade att erkänna honom.

Kafando återfår makten på onsdagen

Diendere meddelade själv att president Michel Kafando kommer att återinsättas på sin post på onsdagen.

- Vi har kommit överens om hans återkomst. Afrikanska statschefer anländer på onsdagen för att återinsätta honom, konstaterade Diendere sent på tisdag kväll.

Kafandos och Isaacs främsta uppgift är att förbereda valet den 10 oktober då övergången till demokrati skall fullbordas.