Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påven i USA: Jag är inte till vänster

Från 2015
Uppdaterad 23.09.2015 22:46.
Yle Nyheter TV-nytt: Påven träffade jublande amerikaner - Spela upp på Arenan

Påven Franciskus har anlänt på ett emotsett besök i USA. Franciskus togs emot av president Barack Obama med familj, vicepresident Joe Biden och barn som skanderade sitt stöd för den 78-årige påven.

- We love Francis, yes we do. We love Francis, how about you, skanderade barnen vid den röda mattan som hade lagts ut för påven.( Vi älskar Franciskus, ja det gör vi. Vi älskar Franciskus, hur är det med dig?).

Påven vägrade att sätta sig i en sedvanlig lyxbil då han kördes i kortege till Washington, utan han valde en vanlig Fiat i stället.

Påve Franciskus i USA september 2015.
Bildtext Påven ville åka med öppet fönster.
Bild: EPA/Olivier Douliery

Han struntade också i de rigorösa säkerhetsarrangemangen då han rullade ner bilfönstret under färden till Washington så att folk kunde se honom bättre.

Helt i linje med kyrkans läror

Påven som inte har besökt USA tidigare, gav också en kort intervju under flyget från Kuba till USA.

Han konstaterade bland annat att det är en missuppfattning att han är mer liberal än sina föregångare.

- Kanske en förklaring gavs som gav ett intryck av att jag befinner mig lite till vänster, men det skulle vara fel förklaring, sade påven.

Franciskus eller "slumpåven" som han också har kallats, har bland annat kritiserat kapitalism, vinstbegär och motståndet mot åtgärder för att bekämpa klimatförändring.

Han försäkrade att hans tal om ekonomisk rättvisa och klimatförändring "står helt i linje med kyrkans läror".

- Jag är säker på att jag aldrig har sagt något som strider mot kyrkans sociala läror. Det är jag som följer kyrkan, sade påven.

Kritik från konservativa i USA

Påven skall förhandla med Obama senare på onsdagen och på torsdagen håller han som den första påven någonsin, ett tal inför den amerikanska kongressen.

- När presidenten sätter sig ner med påven i Vita huset så kommer presidenten inte med någon politisk agenda, säger Vita husets talesman Josh Earnest.

Barack Obama och påven Franciskus
Bild: AFP / Lehtikuva

En del republikanska kongressledamöter tänker bojkotta talet eftersom Franciskus väntas ta upp kampen mot klimatförändring och kraven på minskade inkomstklyftor i sitt tal.

På fredag skall han tala inför FN:s generalförsamling i New York. Därefter åker han till Philadelphia där han håller en utomhusmässa som väntas locka omkring 1,5 miljoner deltagare.

Han skall också besöka hemlösa, fångar och invandrare under sitt sex dagar långa besök som avslutas på söndag.

Påven som kommer från Argentina, väntas hålla största delen av sina tal och framträdanden på spanska, vilket också har väckt kritik i konservativa kretsar i USA.

Yle Nyheter TV-nytt: Påven anländer till USA - Spela upp på Arenan