Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mikael Appel: Ge mig ett leende och ett tack så sprider jag det vidare

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 08:49.
Mikael Appel, polis i Vasa.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Där var hen även idag, med sitt stora leende och sitt klingande "God morgon!". Kan en dag börja bättre än så? Jag talar om en vän som finns där nästan varje dag, på jobbet, i butiken eller på nätet. Hen är aldrig ledsen, aldrig arg, aldrig nedstämd.

Jag skall avslöja en stor hemlighet för er. Hen är inte ensam med sitt glada humör och sin positiva energi. Det finns många fler liknande personer runt omkring oss.

The good - positiv energi!

Jag behöver den här positiva energin varje dag och jag vet att vi är många fler som är beroende av den. Positiv energi smittar av sig, jag jobbar effektivare, är mer kreativ och mår bra av den positiva känslan. Detta i sin tur smittar av sig på min omgivning.

The bad -nättrollen…

En av mina arbetsuppgifter är att bevaka social media och nätkommentarer. Det är tur att mitt energiförråd är fulladdat då jag tröskar igenom allt som skrivs. Även om mitt arbete gjort mig härdad, så tar det på krafterna att läsa alla hätska och negativa saker som skrivs. Hur jag än vänder och vrider på saker och ting, lyckas jag inte bilda mig en sådan negativ bild av vår omgivning som dessa nättroll målar upp. Tur att man själv vet bättre och kan ta deras uppgifter med några nypor salt.

The ugly - sanningen!

För nättrollens del är sanningen inte vacker. De vill med all makt strypa den faktabaserade och sansade diskussionen, sprida osanningar, skapa oro och rädsla. Den positiva energin är deras stora fiende, ju mer vi sprider vårt positiva tänkande desto svårare blir det för dem att överleva. Om ingen heller gillar, kommenterar eller sprider nättrollens budskap kommer de sakta men säkert att dö.

The plan - den stora planen!

Jag har på sista tiden hört många som börjat tala om att gå ur olika sociala medier på grund av allt det negativa som det börjat föra med sig. Tänk då på hen jag berättade om här i början. Jag tror och vet att hen får se en hel del olycka och elände, men låter det inte påverka. Hen fortsätter sitt normala liv, sprider det positiva och tar ingen notis om det negativa

Fortsätt även du som läser det här att leva ditt normala liv, men sprid lite mer positiv energi runt omkring dig, dela med dig ett leende, säg god morgon och ge positiv feedback på nätet och i det riktiga livet. Vårt kalla samhällsklimat behöver inga fler sura miner, arga blickar och fräna kommentarer. Vad som behövs är du, ditt glada jag, din medmänsklighet och din framtidstro!

Slutligen utmanar jag er alla som läser det här att dela med er någonting positivt på sociala medier och hashtagga med #positivenergi.

Mikael Appel
Polis