Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Katastrofal hiv-situation i Ryssland

Från 2015
Hiv-test i Ryssland.
Bildtext Humanitär aktion låter människor testa sig gratis och anonymt.
Bild: Humanitär Aktion

I Ryssland beskrivs situationen med antalet hiv-fall som en nationell katastrof. Antalet smittade ökar i en rasande takt samtidigt som myndigheterna blundar för problemet.

Antalet hiv-bärare i Ryssland har fördubblats de senaste fem åren. Officiellt finns det nu en miljon smittade personer i landet.

Enligt Rysslands statliga institut för bekämpandet av aids riskerar antalet fördubblas på nytt de närmaste åren ifall myndigheterna inte lanserar en massiv kampanj.

Ryssland är ett av de få länder i världen där smittan ökar dramatiskt. Ifjol upptäcktes 90 000 nya fall av hiv i Ryssland. I relation till befolkningsantalet är den siffran tio gånger högre än i EU.

Experter ute på fältet betonar dessutom att mörkertalet i den officiella statistiken är stort.

– Jag misstänker att den verkliga siffran redan ligger på tre miljoner drabbade, säger Sergej Dugin, direktör för frivilligorganisationen Humanitär Aktion i S:t Petersburg.

Få vill testa sig

Tre mobila laboratorier står parkerade i en förort i S:t Petersburg. En högljudd röst i en högtalare uppmanar folk att låta hiv-testa sig. Gratis och anonymt. Resultatet är klart på fem minuter. Men de flesta går bara förbi.

Humanitär Aktion försöker öka medvetenheten om hiv i Ryssland.
Bildtext Man kan testa sig i de mobila laboratorierna.
Bild: Humanitär Aktion

Det är frivilligorganisationen Humanitär Aktion som än en gång är ute på stan för att informera. Organisationen är en av de få i staden som under det senaste decenniet dagligen har arbetat för att förbättra situationen.

– Man får det intrycket att våra myndigheter inte har insett att en katastrof pågår, säger direktör Dugin. Tydligen måste vi vänta tills fallen blir fem miljoner för att man ska börja vidta åtgärder.

I dag har organisationen slagit på stort och arrangerat en fest i en park i södra S:t Petersburg. Det bjuds på musik, dans och cirkusartister. Samtidigt går anställda runt för att dela ut broschyrer om hiv. Men publiken är fåtalig och intresset lamt.

Humanitär Aktion ornar fest i S:t Petersburg för att öka medvetenheten om hiv.
Bildtext Humanitär Aktion ornar fest i S:t Petersburg för att öka medvetenheten om hiv.
Bild: Humanitär Aktion

I Ryssland är okunskapen om hiv skrämmande stor. Många är dessutom övertygade om att hiv är något som enbart drabbar marginella grupper i samhället. Men situationen har förändrats dramatiskt.

Sexuella kontakter

Tidigare drabbades främst prostituerade och narkomaner av hiv. Men i dagens läge överförs smittan främst genom heterosexuella förhållanden bland unga vuxna.

En av de främsta orsakerna till den här nya epidemin är ryssarnas inställning till preventivmedel. Särskilt män vägrar ofta använda kondomer.

– Jag tror det är omöjligt att övertyga det ryska folket om vikten av preventivmedel, säger Jekaterina Zinger, själv hiv-positiv sen 15 år tillbaka. Vår mentalitet är nu bara sån. Istället måste myndigheterna satsa på förebyggande arbete och sänka ribban för vård.

– Europeiska länder sparar in på utgifter för bromsmedicin genom ett effektivt förebyggande arbete, fortsätter hon. Man ser helt enkelt till att de som redan bär på hiv-viruset inte kan smitta ner någon annan. Och vi behöver samma sak.

Jekaterina Zinger är hiv-positiv sen 15 år tillbaka.
Bildtext Jekaterina Zinger.
Bild: Yle/ Anders Mård

Enligt Zinger diskrimineras ofta hiv-bärare ute i det ryska samhället. Och hälsovården är den värsta sektorn, något som hon fick erfara när hon födde sin dotter år 2003 och behandlades som en paria.

– Efter vad jag tvingades gå igenom i vårdsystemet lider jag fortfarande av en skräck att något kan gå riktigt fel ifall jag säger att jag har hiv, berättar hon. Fortfarande blir jag helt paralyserad av vårdpersonal och jag är livrädd att just där berätta om min sjukdom.

Locket på

I det ryska samhället är hiv och aids fortfarande ett tabubelagt ämne. I skolorna är det i praktiken förbjudet med sexualkunskap och de flesta unga vet helt enkelt inte hur viruset sprids.

På Humanitär Aktion anser man att den här inställningen är ett brott gentemot den unga generationen.

– Fortfarande debatterar man ifall ungdomar ska informeras om säkrare sex och kondomer eller inte, suckar Dugin. Och under tiden som staten sysslar med sina diskussioner infekteras folk och epidemin bara förvärras.

En öppen diskussion om hiv och sexualkunskap blir dessutom allt svårare i takt med att den konservativa rysk-ortodoxa kyrkan får ett allt större inflytande i samhällsdebatten.

Majoriteten av de som drabbas av hiv i Ryssland är i 25–30-årsåldern.