Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskéinvigning med presidenter i Moskva

Från 2015
Uppdaterad 23.09.2015 21:28.
Yle Nyheter TV-nytt: Moské i Moskva återinvigdes högtidligt - Spela upp på Arenan

Rysslands president Vladimir Putin har deltagit i invigningen av den stora nya moskén i Moskva på onsdagen.

Turkiets president deltog i invigningen av moské i Moskva
Bildtext Erdogan deltog i invigningen som Putins gäst.
Bild: RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL

Det är Moskvas stormoské, ursprungligen byggd år 1904, som rekonstruerats och samtidigt förstorats avsevärt som nu återinvigs.

Den nya byggnaden har sex våningar och sammanlagt 19 000 kvadratmeter. Cirka 10 000 besökare får plats i den nya moskén (mot 500 i den tidigare).

Moskén, som nu uppges vara den största i Europa. Närvarade under onsdagen var också Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och palestiniernas president Mahmoud Abbas.

Putin positiv till lärdomscenter

I sitt tal sade Putin att han stöder det ryska muftirådets idé om att inrätta ett utbildningscenter i anslutning till moskén.

- Det vore en bra idé att skapa en rysk skola för utbildning av islamiska troslärda, så att de kan utbildas här i Ryssland, sade Putin.

Putin påpekade att det ryska muslimsamfundet uppkom redan under medeltiden. Han kritiserade också jihadistgrupperingar som utnyttjar religionen i politiskt syfte.

Det bor drygt 1,5 miljoner muslimer i Moskva, och antalet ökar hela tiden på grund av den kraftiga inflyttningen från Centralasien.

Putin träffade Abbas i Moskva
Bildtext Abbas och Putin förhandlade i går och deltog i moskéinvigningen i dag
Bild: VAN SEKRETAREV / POOL

Muslimerna i staden har länge arbetat för att få fler moskéer eftersom det inte finns plats för alla villiga i de befintliga utrymmena.

Två nya moskéer uppges vara under planering - åtminstone den ena av dem ska bli större än den nu invigda.

Förhandlingar med kolleger

Ordföranden för muftirådet Ravil Gainutdin tog också presidenterna Putin, Erdogan och Abbas på en rundvandring i den ombyggda moskén.

Putin och Abbas träffades för förhandlingar i går och i dag ska Putin diskutera med Erdogan på tumanhand efter invigningen.

Yle Nyheter TV-nytt: Moskvas nya moské invigdes - Spela upp på Arenan