Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Veckans Sibbe: Sibelius fruktade för sitt eget liv

Från 2015
I april samlar Tongåvan för veteranerna från våra krig, här en bild på marscherande soldater på sommaren
Bild: SA-kuva

Jägarmarschen blev en succé och spelades år 1918 till och med oftare än "Vårt land". Men den fanns också en tid på Rundradions svarta lista över förbjuden musik.

Politiken som sådan har aldrig intresserat mig. Jag har försökt bidra på annat sätt, sade Jean Sibelius 1935. Ändå tog han politisk ställning genom att komponera Jägarmarschen.
Året var 1917 och det var spända tider i Finland. Vita skyddskårer och röda gard beväpnades på olika håll i landet.

En pigg marsch för jägarna

Tanken med marschen var att muntra upp humöret hos de finländska jägarna som då genomgick sin militärutbildning i Tyskland. Texten skrevs av Heikki Nurmio och Sibelius komponerade musiken i ”hög fosterländsk stämning”. Sin officiella premiär fick Jägarmarschen på en akademisk fest i Helsingfors den 19 januari 1918.

Sibelius i husarrest

Läget förändrades snabbt. En vecka senare började inbördeskriget. Trakterna kring Träskända och Sibelius hem Ainola kom att kontrolleras av de röda. Jean Sibelius beordrades i husarrest.

pöbelväldet växer som en lavin

I sin dagbok skrev Sibelius den 2 februari 1918: Mord på mord! Icke allenast de som deltaga i striderna utan öfverhufvudtaget alla bildade äro osäkra. Och pöbelväldet växer som en lavin. Därhän alltså. Min tur kommer nog snart då ju jag som Jägarmarschens autor är en persona ingrata.

Inte klok i huvudet

Brodern Christian Sibelius var överläkare för Lappvikens mentalsjukhus och övertalade Janne att flytta till Helsingfors. I början av mars inkvarterades familjen Sibelius i Lappviken. Men också där sökte röda gardet efter vapen utan att hitta någonting annat än ”en som inte var klok i huvudet”. Soldaten hade sett den cigarrökande Jean Sibelius fördjupad i sina noter.

Jägarmarschen en succé som svartlistades

Mannerheims trupper besegrade de röda efter blodiga strider och i mitten av april 1918 dirigerade Sibelius Jägarmarschen på en konsert som hyllade det tyska befälet. Sibelius blev en ännu större nationalhjälte i segrarnas ögon och marschen spelades under de kommande åren till och med oftare än nationalsången ”Vårt land”. Men den sågs också som alltför vit i de rödas ögon och en tid fanns den på Rundradions svarta lista över förbjuden musik.

Jägarmarschen är idag Försvarsmaktens honnörsmarsch, och den spelas varje år som första musikstycke vid presidentens självständighetsmottagning på slottet.

Mer om ämnet på Yle Arenan