Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Oklart när Katkon i Ekenäs stänger

Från 2015
Uppdaterad 08.10.2015 07:51.
Ekåsens huvudbyggnad.
Bildtext Avvänjningsenheten för missbrukare finns nu i Ekåsens huvudbyggnad i Ekenäs. Snart ska missbrukare få öppen vård i stället.
Bild: YLE/Malin Valtonen

Det är oklart när den öppna vården för missbrukare i Västnyland börjar. Ekåsens huvudbyggnad börjar renoveras nästa år, så avvänjningsenheten öppnar någon annanstans eller så inleds den öppna vården redan nästa sommar.

I dag finns avvänjningsenheten för missbrukare, eller Katkon, i Ekåsens huvudbyggnad i Ekenäs. Där finns också A-kliniken.

Båda måste ut ur byggnaden i juni eller juli i sommar. Byggnaden renoveras eftersom Raseborgs stads tjänstemän i Fixhuset ska flytta dit.

Stänga eller inte stänga sommaren 2016

Grundtrygghetsdirektör Jeanette Pajunen i Raseborg vet ännu inte om avdelningen forsätter i en lokal någon annanstans.

- Om Katkon fortsätter på ett annat ställe, så fungerar den tills nybygget är klart vid Västra Nylands sjukhus 2017 och sedan stängs avdelningen.

Men det finns också ett annat alternativ:

- Vi funderar också på om vi stänger avdelningen sommaren 2016 och startar den öppna vården redan då. Allting är i planeringsskedet ännu.

Raseborg ska alltså satsa på öppen vård för missbrukare i stället för avdelningsvård. Den öppna vårdens personal ska ta emot klienterna i nybygget vid Västra Nylands sjukhus i Ekenäs.

Personalminskning

Personalen kommer att minska, säger Pajunen. Det behövs inte lika många så som det behövs då man har en avdelning med tre skift.

Grundtryggheten i Raseborg ska också se hurdan personal som behövs inom öppna vården.

- Jag vet inte ännu hur många som kommer att att jobba inom öppna vården, men vi försöker omplacera dem som blir utan jobb.

Raseborgs grundtrygghetsdirektör Jeanette Pajunen.
Bildtext Raseborgs grundtrygghetsdirektör Jeanette Pajunen.
Bild: Yle/Petra Thilman

Hjälpen ska ges hemma

Det är Hangö och Raseborg som mest använder avdelningsvård för missbrukare. Ingå, Sjundeå, Lojo och Helsingfors använder några vårddygn per kommun om året.

När den öppna vården startar så ska klienterna i stället få hjälp hemma.

Den första kontakten med öppna vården sker kanske via läkarmottagningen på hälsovårdscentralen som i sin tur hänvisar klienten till en missbrukarvårdskoordinator.

Klienten kan sedan komma till mottagningen eller få ett hembesök. Klienten funderar tillsammans med personalen vilken vård som behövs så att denna får rätt sorts hjälp.

Bädden kan behövas för vård

Om det ändå behövs avdelningsvård så placeras klienten först på hvc-bäddavdelningen i två till tre dygn. Den kommer att finnas i byggnaden vid sjukhuset där Katkon fanns tidigare. Öppna vården har platser där för dem som eventuellt behöver avdelningsvård.

Missbrukarvårdens personal sköter dagtid om klienterna som behöver avdelningsvård. Sedan ska hjälpen fortsätta där hemma, dessutom kan det behövas individuella träffar eller träffar i grupp med andra.

Det kan gå så illa att en missbrukare får en psykos och då är det den psykiatriska avdelningen som gäller.

Öppen vård är pop

Det är öppen vård och så litet avdelningsvård som möjligt som gäller i världen just nu, säger Jeanette Pajunen.

- Man ska ge stöd åt klienten i den egna miljön. Det är en väldigt liten del av dem som vårdas på en avdelning som får den hjälp de egentligen behöver.

Klienternas problem finns ofta där hemma.

Pajunen anser att det är bättre att ge stöd åt dem där hemma, än att de tas bort från den miljön i någon vecka och så åker de hem igen där alla problem finns kvar.

- Det är klart att det finns klienter som anser att avdelningsvården hjälpt dem, men det är frågan om en liten del. Världen ser annorlunda ut nu och det är en annan sorts hjälp man behöver.

Stängningen syns inte i gatubilden

I juli var beläggningsprocenten 46 och i augusti 56 på Ekåsen. Jeanette Pajunen tror inte att det kommer att synas i gatubilden i Raseborg att Katkon stänger.

- Det är inte smockfullt där. Alla kommer att få vård.

Diskussion om artikeln