Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Otrohet, misshandel och beroenden spräcker våra parförhållanden

Från 2015
Uppdaterad 19.02.2016 13:50.
Familjeliv: Vanliga orsaker till skilsmässa och några råd - Spela upp på Arenan

Svenska Yle har hittills fått in drygt 40 berättelser om skilsmässa och separation i samband med satsningen #inödochlust. Otrohet, misshandel, alkoholproblem och att man växte isär uppges som de vanligaste orsakerna till skilsmässa.

Berättelserna ger visserligen bara den enas syn på relationen, men helheten ger ändå en mångsidig bild av de problem man kan ha.

Flera berättelser är väldigt dramatiska.

”Nästa morgon möter jag på köksbordet en vedklabb med tre knivar i längdordning istuckna.”

”Mitt nervsystem funkar fortfarande inte normalt och jag skakar av skräck när jag vaknar på morgonen.”

”Jag svarade helt sakligt att det här hör till sådant som man inte skickar ett sms om, inte efter 17 år av äktenskap.”

Man och kvinna sitter på varsin sängkant.
Bild: Marcus Rosenlund

Många vill hjälpa

Flera skriver också om en grå vardag och undrar om gräset kanske är grönare på andra sidan. Det är de här berättelserna som får mest kommentarer av andra läsare som vill hjälpa och ge råd.

"Om du har tråkigt så är ju du själv den enda som kan göra något åt saken. Börja hitta på spännande saker tillsammans, förför din partner på nya sätt, hitta nya utmaningar."

"Om du skiljer dig bara för att det är tråkigt, tänk då på att det kommer 100% säkert att bli lika tråkigt efter 8 år med nästa partner också. Men berätta öppet om dina känslor för din partner."

En del skriver också om hur de blev lyckligare då de vågade bryta upp.

"Jag gillar hans nya kvinna och jag prasslar vidare med mitt. Jag blev en lycklig kvinna."

Otrohet vanligaste orsaken

En fjärdedel av berättelserna handlar om otrohet. Vi har därför valt att fundera extra mycket på den frågan. Psykologen och författaren Tony Dunderfelt talar om att det är naturligt att man i ett parförhållande känner dragning också till andra, men att man måste kunna dra gränser och inte agera utifrån sina känslor. Också definitionen på otrohet varierar:

- För vissa är enbart ett intresse för någon annan än den egna partnern sårande, medan andra tänker att gränsen går vid ett rent konkret fysiskt möte, säger Dunderfelt.

Att övergå från förälskelse till kärlek, lugn och trygghet var för mig omöjligt.

Ibland kan förälskelse bli ett beroende. Partnern behöver bytas så fort känslorna svalnar. Här har vi gått mer in på förälskelsens kemi och konstaterat att när Amor slår till är det som att bli drogad av dopamin och noradrenalin – kroppens egna kärleksdroger. Man kan bli beroende om man inte lär sig att uppskatta de lugnare känslorna efter förälskelsefasen.

Porrberoende väckte debatt

Berättelsen om en porrberoende man som inte längre tände på sin fru väckte mycket starka reaktioner och det blev en lång debatt i kommentarsfältet.

"Lika orealistisk syn på sex som "porrberoende män" har, lika orealistisk syn på män, förhållanden och livet har massor med kvinnor."

"Får man dåligt självförtroende för att partnern tittar på porr är det faktiskt ens eget problem, alla har rätt till sin egen sexualitet."

Vi har träffat ett par som berättar hur de genom terapi ordnade upp sitt parförhållande då mannen var beroende av att konsumera pornografi.

Att bli ratad för TECKNAD porr kan verkligen knäcka vem som helst.

Behovet och betydelsen av parterapi har lyfts upp i de Experttimmen-sändningar i Radio Vega som under september månad har diskuterat parrelationen. Vi har fått väldigt mycket frågor av publiken och de flesta har fått svar av experter i studion. Bland annat har Väestöliittos parterapeuter och Barnavårdsföreningens sakkunniga hjälpt oss.

Vi har också frågat barnen hur de upplever föräldraras skilsmässa.

Kvinnor kräver mer

Några grävande journalister på Svenska Yle har slagit hål på myter om skilsmässor. Det är inte sant att man ofta skiljer sig då barnen är tonåringar eller flyttar ut. Vi skiljer oss inte oftare än förut, däremot vet vi att kvinnorna kräver mer än tidigare. Också i de berättelser som kommit in till oss är det ofta kvinnor som funderar över om det nuvarande förhållandet är tillräckligt bra.

- Studier visar att kvinnans förväntningar på ett gott parförhållande har förändrats märkbart under de senaste tio åren medan mannens inte har det, säger forskningsprofessorn Osmo Kontula.

Du har kunnat testa din egen skilsmässorisk i ett lekfullt testhär.

Vi har också gett tips på hur man går till väga om man ska skilja sig och funderat på de juridiska aspekterna av ett kärleksförhållande. Många kommuner erbjuder nuförtiden medling som ett alternativ då föräldrarna inte kan komma överens i vårdnadstvister.

Sköt om det du har

Många skriver också råd till andra som kanske lever i ett knepigt förhållande. Det vanligaste rådet är att man ska komma ihåg att prata med sin partner, för det tycks inte vara en självklarhet. Att söka professionell hjälp redan innan problemen har blivit stora. Och att komma ihåg att livet för det mesta är grå vardag.

”Gräset är grönast där man vattnar det mest."

”Sköt om ditt eget så behöver du inte längta efter något annat."

Stort tack till dig som delat med dig av din berättelse eller på annat sätt diskuterat #inödochlust! Fortsätt gärna skriva om varför ni gick skilda vägar. Vi publicerar din berättelse så att du kan hjälpa andra.

Annika Löfgren
projektledare för #inödochlust

#inödochlust?