Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fåglarna flyttar inom kort

Från 2015
Den vitkindade gåsen flyttar
Bild: Yle

För den fågelintresserade finns det alltid saker att se i naturen. Just nu är flykten aktuell för många fåglar. Om några veckor och en rejäl nordan är det dags för många fåglar att lämna Åboland.

Ornitologen Mikael Nordström har följt med fågellivet ända sedan han var 5-6 år gammal och såg sin första havsörn. Men Mikael har också ärvt intresset från sina förfäder. Hans farfar var fågelskådare och hans morfar jägare. Och hans far var likaså en fågelvän.

Nordström skrev sin doktorsavhandling om minken och dess skadeverkningar på fågellivet. Idag arbetar han som specialplanerare på Forststyrelsen.

Det finns mycket att upptäcka för den som följer med fågellivet både i stan, på landet och i skärgården. Fåglar som sparvhöken och duvhöken har urbaniserats under åren och t.ex. ejdern har på många håll flyttat närmare människan för att undvika att havsörnen decimerar flocken.

Men fågellivet är beroende också av väder och vindar och kan bli angripna av ohyra. Alla år ser olika ut ur fågelperspektiv.

Åboländsk förmiddag: Fågellivet intresserar många

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan