Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Saga Norén, jag har saknat dig

Från 2015
Uppdaterad 27.09.2015 09:05.
Saga Norén i Brons tredje säsong.
Bildtext Hur ska hon klara sig utan sin enda vän?
Bild: © Carolina Romare/Filmlance International/Nimbus Films 2015

Tredje säsongen av Bron har premiär och Camilla Fagerholm har smygtittat på det första avsnittet.

Fem punkter om serien

1. Bron är en svensk-dansk kriminalserie vars första säsong sändes i Sverige hösten 2011. Första säsongen sändes i finsk tv sommaren 2013. Andra säsongen sändes hösten 2013 både i Sverige, Danmark och Finland.
2. Bron är SVT:s största exportsuccé genom tiderna och har hittills sålts till över 120 länder.
3. Serien har vunnit bland annat priserna:
-Prix Europa 2012 för bästa tv-serie
-Kristallen 2014 för Årets bästa tv-drama och Årets kvinnliga skådespelare i en tv-produktion
-Kanadas största tv-pris Banff Rockie Award 2014 för bästa kriminalserie
4. En av huvudrollsinnehavarna, Kim Bodnia som spelade komissarie Martin Rodhe var inte nöjd med hur hans rollkaraktär utvecklades och tackade nej till den tredje säsongen. Manuset skrevs om.
5. Det har gjorts några nyinspelningar av serien, till exempel den amerikanska versionen, The Bridge, där handlingen är förlagd till gränsen mellan USA och Mexico. Det gjordes två säsonger av serien, sedan lades den ner.

The Bridge
Bildtext Diane Kruger och Demian Bichir i The Bridge.
Bild: FX

Observera att om du inte vill veta något om vad som händer i den nya säsongen så ska du inte läsa vidare.

När andra säsongen av Bron tog slut kändes det tomt. Så där som det brukar göra när man sett färdigt en säsong av en riktigt bra och uppslukande serie.

Saga Norén är enligt mig en av de intressantaste tv-personligheterna och äntligen är hon tillbaka när Brons tredje säsong visas samtidigt i alla nordiska länder på söndagen (27.9).

Jag tjuvkikade det första avsnittet av nya säsongen och precis som jag gissade fångade serien mig direkt. Vidrigheter, spänning, skrämselhicka, snygga bilder, svart humor och en märklig huvudkaraktär blir en härlig kombo.

Både Saga och jag saknar Martin

Ganska ledsen är jag över att den danska kriminalkommissarien Martin Rodhe (Kim Bodnia) inte är med i denna säsong. Han är den enda som lyckats komma nära Saga Norén, hennes enda vän kan man säga. Men i slutet av andra säsongen fixade ju hon till det så att Martin blev inburad i fängelset för tio år. Så hon kämpar vidare, ensam. Hur kommer hon att klara sig utan Martins stöd?

Ny utredning och nya kolleger

I nya säsongen blir vi inlindade i ett nytt fall, en dansk kvinna som jobbar för lika rättigheter och könsneutralitet blir mördad. Saga börjar jobba med en ny dansk kollega och vi alla undrar hur det ska bli när hon ska jobba med nya människor. Det verkar inte så hemskt lovande i det första avsnittet. Jag medger, jag skulle bli galen om jag jobbade tillsammans med henne.

Det blir en intressant säsong eftersom vi kommer att få bekanta oss med Sagas familj. Får vi förklaringar till varför hon blivit den person hon är?

Den dystra serien med ständigt grått novemberväder passar som handen i handsken att se på de sena mörka kvällar då söndagsangsten kommer krypande i kroppen. Precis allting är grådaskigt och har en liten ångestkänsla över sig. I första avsnittet planteras redan många frågetecken som man som tittare börjar fundera på och man längtar efter svar på sina frågor. Svaren lär vi få senare i höst.

Saga Norén Talkshow

För lite försmak kan du kolla på klippet när Sofia Helin som spelar Saga gästade Skavlan. Saga Norén fick intervjua talkshowvärden och vi vet ju att hon frågar vad som helst.

Så, poppa popcornen och bänka dig framför Yle TV 1 söndag 27.9 klockan 22:00. Kan ses på Arenan efteråt. Snart får vi känna av en nervkittlande spänning.

Scen ur Bron, tredje säsongen.
Bildtext Scen från början av första avsnittet. Kusligt!
Bild: Yle Kuvapalvelu / Carolina Romare
Bron, andra säsongen, Martin och Saga.
Bildtext Martin och Saga jobbar inte längre tillsammans.
Bild: Yle Kuvapalvelu / Carolina Romare
Bron, tredje säsongen
Bildtext Samarbetet med nya danska kollegan Hanne är ingen stor succé. Åtminstone inte i första avsnittet.
Bild: Yle Kuvapalvelu / Carolina Romare
Bron, tredje säsongen. Marie-Louise (Ann Petrén) och Saga Norén (Sofia Helin).
Bildtext Vad får vi veta om Sagas förflutna när hennes mamma dyker upp?
Bild: Yle Kuvapalvelu / Carolina Romare

Se trailern här.

Programmet är inte längre tillgängligt