Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vi möts i Wasa uf Skatila

Henrik Ingo, Jenny Öist, Kaj-Erik Pått, Pia Smeds och Börje Grims framför Wasa uf Skatila.
Bildtext Henrik Ingo, Jenny Öist, Kaj-Erik Pått, Pia Smeds och Börje Grims framför Wasa uf Skatila.

Älvbyarna i östra Korsholm stod i fokus i denna veckas "Vi möts i...". Roger Källman träffade aktiva bysbor i Wasa uf Skatilas anrika lokal.

Älvbyarna är sex byar runt Kyro älv: Veikars, Martois, Anixor, Staversby, Miekka och Voitby. Byarna valdes kollektivt till Årets by i Österbotten 2015.

- Det firade vi med en fin och lyckad fest i somras, berättar Jenny Öist, som sitter i byarådet.

Begreppet "älvbyarna" togs i bruk i samband med att det gemensamma byarådet bildades.

- Här är nära till allt, säger Henrik Ingo, som är ordförande för ungdomsföreningen. Rent geografiskt är vi mitt i Vasa, invid Lillkyrovägen.

- Det vi inte har, det skapar vi! Så säger Pia Smeds, ordförande i byarådet.

Förening med 40 filialer

Wasa uf Skatila har en intressant historia. Föreningen gundades år 1894 och är en av de äldsta ungdomsföreningarna i Svenskfinland.

Under förryskningen var det i Finland förbjudet att registrera nya föreningar. Existerande föreningar fick dock verka och grunda filialer.

- Ett 40-tal föreningar blev då filialer under Wasa uf Skatila, så långt bort som i södra Finland, säger Kaj-Erik Pått, pensionerad skolföreståndare för Veikars skola.

Då saknade föreningen ännu egen lokal. Ursprunget till den nuvarande lokalen byggdes år 1910, men sen dess har den genomgått om- och utbyggnader.

UF-lokalen drabbades tyvärr för ett par år sen av en omfattande vattenskada. Flispanan hade stannat en vinternatt och rören frös och sprang läck.

En omfattande renovering pågår som bäst och lokalen väntas vara klar till sommaren 2016.

Skytte

Börje Grims är medlem i Skatila jakt- och skytteförening (och dessutom ordförande för Veikars jaktklubb). Föreningen brukar ordna luftgevärsskytte i uf-lokalen, men så länge renoveringen pågår ligger den verksamheten på is.

- Jakt och skytte är populärt bland de som har hållit på länge, men tyvärr är det dåligt med nyrekrytering. Det börjar bli en "gubbsport" säger Grims.