Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Tuomioja till Soini: Gå inte till pressen med dåraktiga uttalanden

Från 2015
Uppdaterad 01.10.2015 15:39.

Tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP) är mycket bekymrad över utrikesminister Timo Soinis (Sannf) sätt att sköta sitt jobb när han angriper Sverige i flyktingfrågan.

- Jag skäms över det att Finland nu markerar sig som ett så pass fientligt land som till och med vill slå mot grannen Sverige utan något skäl alls.

Tuomioja ställer sig kritisk till att Timo Soini går till pressen i stället för att tala direkt med kolleger i Sverige.

"Helt dåraktiga uttalanden"

- Diskussioner mellan Sverige och Finland borde ske direkt, utan att man går till pressen med helt dåraktiga uttalanden, säger Tuomioja.

- Om det finns problem, ska man grabba tag i telefonluren och ringa direkt.

Tuomioja har förståelse för Timo Soinis svåra sits mellan sina väljare och det världspolitiska läget. Men prioriteringen borde vara klar:

- Timo Soini är ganska svårt i kläm gentemot sina väljare, men han bör komma ihåg att han i första hand är Finlands utrikesminister.

Tuomioja: Finlands röstningsagerande emot den europeiska solidariteten

- Jag måste också säga att röstningsagerandet i går där Finland lade ner sin röst i en situation där till och med Estland och de baltiska länderna röstade för beslutet innebär ett avtagande från den europeiska solidariteten. Och vi vet alla att det här är en utmaning och ett problem som kan regleras enbart på sameuropeisk nivå.