Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Löfven: Min strävan är att det goda samarbetet med Finland fortsätter

Från 2015
Uppdaterad 24.09.2015 08:59.
stefan löfven
Bildtext Stefan Löfven
Bild: EPA/PONTUS LUNDAHL

Finlands och Sveriges statsministrar diskuterade utrikesminister Timo Soinis (Sannf) uttalande om Sverige i samband med EU-toppmötet i Bryssel på onsdag kväll.

Soini sade tidigare i veckan i en intervju till Iltasanomat att relationen mellan Sverige och Finland kan försämras på grund av flyktingkrisen.

Enligt Soini kan man inte acceptera att Sverige bryter mot Dublinförordningen. Han anser att det leder till kriminell verksamhet, bland annat människosmuggling och terroristkedjor som finansierar verksamheten.

Finlands statsminister Juha Sipilä (C) sade att han tog upp frågan med sin svenska kollega på begäran av utrikesminister Soini.

- Jag förde en kort diskussion med Stefan Löfven på Soinis begäran. Löfven svarade att han nog vet skillnad mellan rubrik och innehåll, säger statsminister Sipilä och hänvisar till Iltasanomats intervju med Soini som senare fick stor spridning också i Sverige.

Saken har överdramatiserats

Sveriges statsminister socialdemokraten Stefan Löfven är inne på samma spår och kommenterar Soinis uttalande så här.

- Juha Sipilä och jag har i dag konstaterat att Sverige och Finland har goda relationer och vad jag förstår har det hela lite överdramatiserats.

Partiledarna Jyrki Katainen (Saml), Juha Sipilä (Centern), Timo Soini (Sannf) och Antti Rinne (SDP) i Musikhuset.
Bildtext Sipilä diskuterade Soinis uttalande med Stefan Löfven på begäran av Soini själv.
Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Har relationen mellan Sverige och Finland förändrats efter att Finland fick en ny regering i våras?

- Nej, vi har en bra relation, jag har träffat Juha Sipilä flera gånger. Vi har ett väldigt bra samarbete, det är jag glad för och jag kommer att se till att det är något vi behåller, säger Löfven.

Hjälps åt med asylsökande

De senaste veckorna har det dagligen kommit en relativt stor mängd flyktingar över gränsen från Sverige till Finland.

Sveriges statsminister Stefan Löfven säger att Sverige och Finland ska hjälpas åt i den här frågan.

- Inget land kan tvinga någon att söka asyl, utan man har rätten att söka asyl. Så vi ska göra allt för att få människor att förstå att man kan söka asyl i Sverige. Men om människor inte vill söka asyl i Sverige så är det en annan sak. Men vi hjälps åt och det är en god sämja mellan Finland och Sverige och det vill jag att det ska fortsätta vara, sade Löfven i Bryssel.

Diskussion om artikeln