Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Genombrott i fredsförhandlingar i Colombia

Från 2015
Uppdaterad 24.09.2015 08:22.
Colombias president santos och Farc-ledaren Londono skkar hand efter i överenskommelse i Kuba.
Bildtext Historiskt handslag i Kuba mellan Colombias president Juan Manuel Santos och Farcledaren Rodrigo Londoño.
Bild: EPA/ALEJANDRO ERNESTO/All Over Press

I Colombia kan den mest långvariga beväpnade konflikten i Latinamerika få ett slut. Colombias president och vänstergerillan Farc har under förhandlingar i Kuba på onsdagen kommit överens om amnesti för personer som deltagit i strider.

Samtidigt kom parterna ändå överens om att grunda särskilda domstolar för att döma personer som gjort sig skyldiga till krigsbrott.

Ett historiskt ögonblick utspelade sig också då Colombias president Juan Manuel Santos och gerillaledaren Rodrigo Londoño, även känd under sitt nom de guerre Timochenko, för första gången skakade hand framför tv-kamerorna.

I ett gemensamt uttalande meddelade Santos och Londoño att det sista stora hindret för ett fredsavtal nu har röjts undan.

Enligt president Santos betyder överenskommelsen att parterna kan underteckna ett slutligt fredsavtal inom ett halvt år.

Det ska också instiftas ett organ vars uppgift är att utreda misstänkta krigsbrott under konflikten. Liknande sanningskommissioner finns det exempel på från Balkan, Sydafrika och Nordirland.

Mer än 50 år av konflikt

Tidigare har Colombias regering och den största gerillagruppen i Colombia nått avtal som gäller landreformer, politiskt deltagande och frågor kring narkotika.

Colombia hör fortsättningsvis till de största producenterna av kokain i världen. Narkotikapengar har också påverkat konflikten i landet under åren.

Farcgerillan inledde sin kamp mot den colombianska regeringen år 1964. Fler än 220 000 människor har dödats i konflikten.

Beröm från påven och USA

Överenskommelsen ses som ett stort genombrott i fredsförhandlingarna där Kuba varit medlare mellan parterna.

Påven Franciskus som besökte Kuba under fredsförhandlingarna sade innan överenskommelsen att "parterna inte har rätten att misslyckas med att skapa fred nu när de bästa möjligheterna finns för det".

USA:s utrikesminister John Kerry berömde också överenskommelsen.

- Det colombianska folket förtjänar en rättvis och hållbar fred, och det här kommer att bli deras seger, sade Kerry till AFP.

Fredsförhandlingarna har pågått i tre år. Den 23 mars går tidsfristen ut för ett slutligt fredsavtal och efter det har krigare 60 dygn på sig att lägga ner sina vapen.

I dagens läge består gerillarörelsen Farc av cirka 8 000 medlemmar.