Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FFC föreslår nollinje för 2017

Från 2015
Uppdaterad 24.09.2015 20:20.
Yle Nyheter TV-nytt: FFC presenterade lösning för att höja konkurrenskraften - Spela upp på Arenan

FFC:s styrelse har enhälligt godkänt ett förslag till bredare arbetsmarknadslösning som betyder bland annat nollinje i löneförhandlingarna för 2017. FFC har räknat ut att förslaget förbättrar konkurrenskraften med sammanlagt kring 4,2 procent.

I FFC:s förslag ingår en modell där den privata sektorn definierar lönenivån år 2018.

Det här betyder en övergång till en lönemodell som liknar den i Sverige, sade Lauri Lyly, ordförande för fackcentralen FFC under en presskonferens på torsdagen. Lönemodellen skulle förbättra konkurrenskraften med 1,5 procent.

FFC säger att man inför löneuppgörelsen 2018 också beaktar i vilken mån privata sektorn betalar ut dividender. Enligt Lyly finns det inte förutsättningar för det han kallar ett "extremt måttligt avtal" om företagen betalar ut "överstora" dividender.

Redo för sänkta arbetsgivaravgifter

Därtill är FFC redo att sänka arbetsgivaravgifterna, vilket också skulle påverka fördelningen av kostnaderna för arbetslöshetsunderstödet. Arbetstagarna skulle i framtiden stå för en större del av kostnaden för det inkomstrelaterade arbetslöshetsunderstödet. Det skulle öka konkurrenskraften med 0,7 procent, bedömer FFC.

FFC är redo att diskutera längden på det inkomstrelaterade arbetslöshetsunderstödet.

Han beskrev det som konkret, mera jämlikt än det regeringen föreslår och att det inte betyder försämringar i löntagarnas arbetsvillkor.

Arbetsmarknadsorganisationerna kunde komma överens om ett gemensamt alternativt förslag i oktober.

Regeringens mål är att öka Finlands konkurrenskraft med fem procent. Regeringen har föreslagit nedskärningar i arbetslivet med bland annat tvingande lagstiftning.

- Det här är vårt svar på regeringens planer, sade Lyly.