Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kommundirektör: "Spottkoppar ska det alltid finnas"

Från 2015
Uppdaterad 24.09.2015 12:51.
Folke Öhman och Harry Bondas
Bildtext Folke Öhman och Harry Bondas
Bild: Yle Åboland

Kommundirektörer får ofta ta emot en hel del kritik och möjligheterna att föra fram kritik är numera oändliga. Ibland kan det bli för mycket.

- Det är positivt och jättebra att diskussionen förs! säger Folke Öhman, tidigare stadsdirektör i Pargas. Men det negativa är att folk blir lite annorlunda på sociala medier. Man tillåter sig andra ord än när man träffas på gatan, säger Öhman.

Harry Bondas blev kommundirektör i Kimito 1972.

- Under hela 1970-80-talet var ju hela ekonomin en enda framgångssaga, säger Bondas. Det var verkligen trevligt att jobba. Motsättningarna var få. Jag hann ju aldrig uppleva Facebook och så vidare, tack o lov, säger Bondas.

- Spottkoppar ska det alltid finnas, det fanns inget Facebook då, bara radio och tidningar, så angreppsmöjligheterna på denna stackars kommundirektör var färre på den tiden, konstaterar Bondas. Jag kommer ihåg min tid som en enda gyllene tid.

Folke Öhman konstaterar att kommundirektörens jobb långt handlar om att anpassa kommunens verksamhet till ekonomin, då blir det nedskärningar och indragningar.

- Det väcker förstås mer kritik. Det andra är att det finns så oändligt många medel numera för att föra fram sin kritik, säger Öhman.

Bondas: jag fick sällan kritik

Vilka vägar fick du Harry Bondas kritik?

- Jag fick faktiskt kritik ganska sällan. Jag vet inte varför, ärligt talat. Jag blev aldrig utsatt för någon hetsjakt. Situationen var förstås helt annorlunda då, säger Bondas.

Folke Öhman, upplevde du att man gick åt dig som person?

- Jo, men det var en allmän trend i samhället. Så fort man var villig att göra de svåra förslag som var nödvändiga med tanke på ekonomin och utvecklingen i kommunen så fick man kritik, säger Öhman. Men kunde ju ha valt att sitta med händerna i kors och hoppas på bättre tider. Då får man mindre kritik. Men ju mer man gör desto mer kritik får man ta, det får man vara beredd på, säger Öhman.

- Diskussionen är bra, och man ska tåla kritik. Men när det går till osakligheter och påhopp och en massa teorier om varför man gör det – till exempel för att man har ett ont öga till någon kommundel, eller någon befolkningsgrupp - det är helt märkligt, säger Öhman. Det borde man slippa, men det är svårt att slippa då vem som helst får säga vad som helst var som helst, säger Öhman.

Jobbet som kommundirektör har fördelar- trots kritik

Men hur trött blir man som kommundirektör? Hände det någon gång att ni satte er ner efter bastun och tänkte ”hå, hå, varför gör jag det här”?

- Det hände nog alltid då och då att man vaknade med ett ryck på natten och undrade varför ska jag syssla med det här. Skulle man inte kunna göra nåt enklare? Men jobbet som kommundirektör har andra fördelar, jag tyckte om jobbet, säger Öhman.

Vi har talat om osaklig kritik, men kritiken är kanske inte alltid obefogad? Kan man bli fartblind i en liten kommun och gå för långt i att fatta egna beslut?

- Nej, absolut inte! säger Bondas bestämt. Jag är mycket förvånad över att kommundirektören anses vara så central. Tänk vilken rumba det är när han ska väljas - det skrivs spaltkilometrar om till exempel kommundirektörsvalet i Kimitoöns kommun. Men sen är det ännu större rumba när han ska avsättas, den är ju inte av denna världen. Se på till exempel Vörå som jobbade i ett helt år med att avsätta sin kommundirektör. Hon sa ju självmant upp sig mot ett väldigt fett avgångsvederlag. Och hur gick det? Hon blev genast vald till kommundirektör i Korsnäs! Politikerna i Vörå fick stå med skammen. Sådant borde inte få hända. Politiker borde ta den makt som de har rätt till, punkt slut! slår Bondas fast.

Kritiken får inte vara osaklig

Folke Öhman konstaterar att det kan vara en svår balansgång mellan att ta ansvar och samtidigt vara lyhörd.

- Det är klart att det finns fall då politiker borde ta över, men å andra sidan kan man inte förutsätta det heller. Kunskap är makt och om man sysslar med politik på fritiden så är det svårt att kunna sätta sig in i saken tillräckligt bra, tycker Öhman.

- Men man får ta kritiken då den kommer, men det får inte gå till osakligheter och det har det tyvärr många gånger gått, säger Öhman.

Öhman tycker också att journalisterna ofta missar det väsentliga då de plockar upp diskussioner från sociala medier.

Nu när ekonomin ser ut som det gör och kommundirektören får komma med en massa sparförslag som väcker ilska och protester och arga kommentarer på sociala medier – hurdana råd kan ni ge?

Folke Öhman säger att man inte får tänka på kritiken utan på vad som är vettigt och förnuftigt.

- Problemet är att du har så få möjligheter att argumentera. Du kan inte argumentera stora frågor på sociala medier. Det finns alltid någon som missförstår dig. Du äger inte argumentationen och debatten i sociala medier, men det får inte hindra dig från att göra ett vettigt jobb.

Harry Bondas understryker att en komundirektör måste vara lyhörd bland sina politiker.

- Försök bädda ett kommande negativt beslut så väl som möjligt hos politikerna! Då kommer kommundirektören lindrigast undan. Och gör ett bra jobb, tror Bondas.