Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EK och Finlands Bank tveksamma till FFC:s utspel

Från 2015
Uppdaterad 24.09.2015 13:51.
Bildtext EK:s ordförande Jyri Häkämies.
Bild: Yle

Finlands näringsliv EK och Finlands Bank är tveksamt inställda till FFC:s utspel. Båda välkomnar en moderat löneuppgörelse, men ifrågasätter om FFC:s förslag uppfyller regeringens mål.

EK:s ordförande Jyri Häkämies skriver i ett pressmeddelande att FFC:s förslag om en arbetsmarknadsuppgörelse inte uppfyller regeringens krav.

EK välkomnar fackcentralens färska förslag, som omfattar en moderat löneuppgörelse, men Häkämies skriver att löneförhandlingarna förs skilt. Förslaget räcker inte till att nå regeringens mål om att att öka konkurrenskraften med fem procent, skriver Häkämies vidare.

Enligt Häkämies ingår en moderat löneuppgörelse i regeringens förslag. Regeringen måste nu bedöma situationen och fatta sina egna beslut, anser EK.

Erkki Liikanen: Måttlig löneuppgörelse är en långsam väg

Erkki Liikanen
Bildtext Erkki Liikanen
Bild: Lehtikuva

Också chefdirektören för Finlands Bank, Erkki Liikanen, reagerar med försiktighet på fackcentralen FFC:s förslag om åtgärder på arbetsmarknaden.

Liikanen anser att det behövs en måttlig löneuppgörelse men att det är oklart om det räcker till.

Finland Bank är positivt inställd till FFC:s förslag om att exportindustrin ska definiera lönenivån 2018.

Enligt Liikanen handlar det här ändå om en långsam väg. Han anser att det är osäkert hur mycket en löneuppgörelse kan påverka problemen med Finlands minskade konkurrenskraft.

Diskussion om artikeln