Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Fredrik skriver musik utan noter

Från 2015
Uppdaterad 25.09.2015 09:52.
Fredrik var gäst i Stiftelsen på X3M.
Bildtext - Det viktigaste är inte vad du skriver utan vad du säger, brukade mina lärare säga, berättar Fredrik.

Fredrik Lindgren har en positiv livssyn som är svår att värja sig mot. Han är född med en synskada men det hindrar honom inte att leva det liv han vill. Ett liv där musiken spelar en central roll.

Fredrik har så kallad ledsyn. Han ser ljusskiftningar och vissa konturer, vilket betyder att han kan röra sig ensam på en del bekanta platser.

- Jag måste komma på olika kännetecken för att hitta i en byggnad eller i en stad. I Ekenäs till exempel klarar jag av att röra mig på vissa platser. Men annars har jag med mig någon när jag rör mig på stan.

Fredrik studerar musik på Lärkulla i Karis. Han spelar piano och gitarr och komponerar egen musik. Fredrik lär sig på gehör. Han hör vilken not som ska spelas och när den ska spelas. I början var det svårt för lärarna att lära ut teorin.

- Mycket handlar om att lära sig noter utantill. De glömde ibland att jag inte kan se. Men man vänjer sig med allt. Nu har jag gått där ett drygt år och de är bekanta med min synskada och vet att jag kan lära mig att spela en hel låt utantill.

En av få finlandssvenska synskadade som skrivit studenten

Fredrik har gått i vanliga skolor ända sedan lågstadiet.

- Jag tror det var ett medvetet val för att jag skulle få vara så nära familjen som möjligt, eftersom närmaste skolan för synskadade låg i Helsingfors. Så det blev enklast att jag fick studera i en miljö som jag var bekant med, i Tenala som jag kommer ifrån.

Skolgången på gymnasiet såg ut i stort sett som alla andras skolvardag. I början av grundskolan fick Fredrik en dator där han antecknade under lektionerna. Senare lärde han sig att lyssna och anteckna samtidigt.

- Det viktigaste är inte vad du skriver utan vad du säger, brukade mina lärare säga.

Studentexamensprovet fick Fredrik i punktskrift. Svaren skrev han sedan på dator och en lärare skrev ut hans svar och skickade dem till studentexamensnämnden.

- De sades åt mig att jag är andra eller tredje finlandssvenska studeranden med en synskada som tar studenten. Visst är det lite speciellt, men för mig handlade det mest om att komma igenom skolan.

Musik utan noter

Som bäst jobbar Fredrik på en låt som handlar om hans eget liv.

- Med den låten vill jag berätta att man inte ska ge upp för att man har någonslags skada. Man ska bara fortsätta och göra det man tycker om.

Hur gör du när du komponerar musik?

- Jag sitter och plinkar en melodi på piano. Så skriver jag ner en text och om det låter bra ihop så går jag ner till studion och spelar in det. De två senaste låtarna säger min lärare att är väldigt bra, han säger att jag har talang, och det gör mig jätte glad.

Fredrik har nyligen blivit morbror.

- Jag hoppas kunna vara en stor inspiration till min systerdotter i framtiden, med den glada personlighet jag har. Hoppas jag kan leva upp till det i fortsättningen också.

Mer om ämnet på Yle Arenan